Nieuws

Rechter doet uitspraak in rel Australische en Nieuw-Zeelandse accountants

Het Nieuw-Zeelandse High Court geeft de beroepsorganisatie van Australische accountants (CPA Australia) moreel gelijk in een ruzie met Nieuw-Zeelandse accountants (NZICA), maar wijst claim af.

CPA Australië (een van de drie Australische beroepsorganisaties naast het Institute of Chartered Accountants in Australia en het Institute of Public Accountants) had de New Zealand Institute of Chartered Accountants (NZICA) aangeklaagd wegens smaad en gevraagd ruim 30.000 euro schadevergoeding geëist. De rechter begreep de klachten van CPA Australië, maar vond dat er geen financiële schade bewezen was.

NZICA – dat begin dit jaar fuseerde met het Institute of Chartered Accountants in Australia tot het nieuwe Chartered Accountants Australia and New Zealand (CAANZ) - had tot 2012 min of meer een monopolie op de Nieuw-Zeelandse auditmarkt, maar verloor die toen CPA Australia in 2012 ook toegang kreeg tot de Nieuw-Zeelandse markt van de toezichthouder in Nieuw-Zeeland.

Volgens CPA Australia begon de NZICA toen aan een agressieve campagne tegen CPA Australia met flyers, advertenties, artikelen en bij uitingen bij sectorevenementen, die allemaal over "de grenzen heengingen van wat toelaatbaar is", aldus CPA Australia. Zo zei de NZICA bijvoorbeeld in een advertentie in nationale media dat er 'eerste klas' en 'tweede klas' accountancy was, en dat dat de reden was waarom topmanagement alleen NZICA-leden inhuren.

Volgens de NZICA was er weinig aan de hand, maar de rechtbank ging daar niet in mee. Volgens de rechter was de NZICA wel degelijk te ver gegaan. Als CPA Australia had kunnen bewijzen dat er financiële schade was geleden, dan had de rechter dat toegekend in een schadevergoeding, maar omdat CPA Australia dat niet heeft weten te doen, wordt de claim door de rechter afgewezen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.