Nieuws

PwC: 'Steeds meer overheden willen boekhouding moderniseren'

Steeds meer overheden nemen stappen om hun boekhouding te verbeteren, door meer transparantie en beter beheer van publieke gelden. Het kas-verplichtingenstelsel, dat veel landen nog hanteren, wordt steeds vaker gezien als een systeem dat niet geschikt is voor de 21e eeuw.

Dit blijkt uit een onderzoek van PwC in 120 landen. Jean-Louis Rouvet, PwC Global Public Finance & Accounting Leader: "Het is belangrijk dat overheden - die de boekhouding van de private sector reguleren – het goede voorbeeld geven en een hoge standaard zetten met hun boekhoudingssysteem. Dat is vandaag de dag lang niet altijd het geval, maar we zien grote interesse in manieren om dit te verbeteren."

'Accrual accounting', in Nederland bekend als het baten-lastenstelsel (BLS), neemt de economische impact op de lange termijn mee van politieke beslissingen. Hierdoor ontstaat er een compleet beeld van de activa en passiva, de financiële prestaties en de cash flow. Zeven van de tien overheden is van plan om binnen vijf jaar tijd BLS te gebruiken, waarbij International Public Accounting Standards (IPSAS) vaak het uitgangspunt is.

De Nederlandse overheid vindt de invoering van dit systeem echter te complex, zo zei  Jeroen Dijsselbloem in juni van dit jaar, naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer. Tijdens een door de NBA georganiseerde bijeenkomst van de Europese accountantskoepel FEE vorige week zei Dijsselbloem echter momenteel geen mening over IPSAS te hebben: "Dat is nu geen onderdeel van de Europese agenda. En ik heb er geen mening over paraat. Maar die zal ik nu wel gaan vormen." De Europese Commissie is echter bezig met een plan om een geharmoniseerde accrual accounting standaard (EPSAS) voor alle lidstaten in te voeren.

PwC zegt intussen dat de grootste verschuiving naar accrual accounting momenteel in Afrika en Latijns-Amerika plaatsvindt, gevolgd door Azië. Van de niet-Oeso-landen is de helft van plan om binnen vijf jaar over te stappen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.