Nieuws

Invoering Standaard 4410 voor micro-entiteiten uitgesteld tot 1 april

Het NBA-bestuur is van plan Standaard 4410 voor Samenstellingsopdrachten per 1 april 2016 ook voor micro-entiteiten in te voeren. Een speciale commissie zal accountants in het mkb vooraf inzicht geven in documentatievereisten bij het samenstellen van de jaarrekening. Het bestuur adviseert accountants om tot 1 april Standaard 4410 vrijwillig toe te passen bij micro-entiteiten.

Reacties consultatie

Het bestuursbesluit is gebaseerd op een voorstel van de  MKB-commissie, de ledengroep openbaar accountants en het Adviescollege voor Beroepsreglementering (ACB). Daarbij is ook gekeken naar de vele reacties op de consultatie van de standaard.

In totaal zijn er 115 reacties binnengekomen op het consultatiedocument. In de meeste reacties wordt benadrukt dat de accountant kwaliteit moet leveren bij de dienstverlening aan micro-entiteiten. Voor veel respondenten is het echter niet nodig de samenstelstandaard voor te schrijven. Voor hen geeft de VGBA voldoende zekerheid en leidt Standaard 4410 tot onnodige ballast.

Vooral de extra documentatie-eisen  vinden veel respondenten te ver gaan. Uit de reacties blijkt ook dat er onduidelijkheid bestaat over de toepassing van de nieuwe standaard en onzekerheid over de uitleg van de normen bijvoorbeeld bij toetsingen.

Commissie

Het  bestuur wil deze onduidelijkheid en onzekerheid wegnemen en verder in gesprek gaan met leden om aan te geven waarom het belangrijk is voor micro-entiteiten ook Standaard 4410 toe te passen.

Een tijdelijke commissie zal daarom in de periode tot 1 april aanstaande inzicht geven in de toepassing van de standaard. Doel is voor zowel openbaar accountants als toetsers duidelijk te maken wat in een samensteldossier (micro-)entiteiten moet worden opgenomen aan documentatie. De commissie bestaat uit Steef Visser (namens de MKB-commissie), Gert-Jan van der Wielen (Raad voor Toezicht) en Carel Verdiesen (ACB). Lonneke van Ierland begeleidt de commissie vanuit de NBA.

Het NBA-bestuur meent door uitstel van de invoering en het geven van duidelijkheid over toepassing en toetsing van Standaard 4410 recht te doen aan de mening van voor- en tegenstanders van het voorstel. Om de voorstellen toe te lichten en in te gaan op reacties van respondenten worden onder andere drie informatiebijeenkomsten gepland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.