Nieuws

PKF Hong Kong op zwarte lijst VS

De vestiging in Hong Kong van het PKF-netwerk mag niet langer Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering controleren.

Woensdag maakte de PCAOB, de Amerikaanse waakhond voor de accountancy, de uitsluiting van PKF Hong Kong en drie van haar medewerkers bekend. Zij mogen niet langer Chinese bedrijven controleren met een beursnotering in de VS. Naar verluidt zouden zij weigeren om de PCAOB inzicht te geven in hun controlewerk van deze beursfondsen.

Volgens de PCAOB draaide de kwestie om de controle door PKF Hong Kong van een niet nader genoemd Chinees bedrijf met een Amerikaanse beursnotering. Pogingen van de waakhond om hierover in contact te treden met het accountantskantoor, liepen op niets uit.

Volgens Chinese richtlijnen heeft de PCAOB eerst toestemming nodig van de Chinese overheid, voordat zij in gesprek kan treden met een Chinees accountantskantoor. De PCAOB staat echter op het standpunt dat deze Chinese richtlijn geen rechtvaardiging is voor de onwil van PKF Hong Kong om te reageren op het verzoek op informatie.

Al jaren luidt de beschuldiging dat veel van deze bedrijven het niet zo nauw nemen met de boekhoudregels die de VS hanteren. Ook worden Chinese accountants ervan beschuldigd daarbij een oogje toe te knijpen.

China en de VS praten al jaren over het controleren van accountantsorganisaties die zich met controles van Amerikaanse beursfondsen bezighouden. In 2013 werd hierover een akkoord bereikt tussen de accountancywaakhonden van de kemphanen, respectievelijk de PCAOB en de CSRS. De praktijk is echter dat de Chinese overheid weigert mee te werken aan het effecturen van deze afspraken.

De Chinese overheid dicteert zelf welke accountantskantoren de controles uitvoeren van Chinese bedrijven. Twee jaar geleden legde beurswaakhond SEC een tijdelijk verbod op aan de Chinese vestigingen van de big four om Amerikaanse beursfondsen te controleren.

PKF Hong Kong behoort tot het internationale PKF-netwerk dat 140 vestigingen telt. De organisatie telt vijftien operationele medewerkers, waarvan er acht partner zijn. In Nederland is PKF Wallast hierbij aangesloten. Desgevraagd zegt Sicco van den Berg van PKF Wallast dat het Nederlandse kantoor geen actieve relatie onderhoudt met PKF Hong Kong. "We controleren enkele vestigingen van Amerikaanse bedrijven. Maar met PKF Hong Kong hebben we geen directe banden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.