Nieuws

VEB over 'verwachte bijdrage van de accountant'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft accountantskantoren een brief gestuurd met daarin de bijdrage die de vereniging verwacht van accountants in 2016.

Naast een lijst verwachtingen per onderwerp schrijft de VEB dat zij heeft geconstateerd dat de kantoren aan de slag zijn gegaan met de aanbevelingen uit het rapport 'In het publiek belang' en dat zij hoopt dat toekomstige AFM-rapportages "ook daadwerkelijke verbeteringen laten zien". De brief is gericht aan Baker Tilly Berk, BDO, Deloitte, EY, KPMG, Mazars en PwC.

Verder noemt de VEB nog apart de Monitoring Commissie Accountancy: "Voorts hoopt de VEB dat accountantsorganisaties de Monitoring Commissie Accountancy de ruimte geven om de implementatie van de verbetermaatregelen adequaat te toetsen en, zo nodig, aanvullende verbeteringen voor te stellen."

Audit proces

De VEB zegt meer inzicht te willen in het auditproces en de scope van het onderzoek. Daarbij wil de VEB nadere toelichtingen in de uitgebreide controleverklaring ten aanzien van materialiteit, zoals:

  • de gehanteerde materialiteitsdrempels op divisieniveau
  • kwalitatieve factoren die gebruikt zijn voor de kwantitatieve materialiteitsdrempel
  • of materialiteit tijdens controle is aangepast en waarom
  • geconstateerde afwijkingen die de drempelwaarde niet haalden, maar wel relevant waren volgens de accountant

Ook wensen aandeelhouders volgens de VEB meer informatie over de reikwijdte/scope van de controle:

  • hoe en waarom de reikwijdte in vergelijking met het voorgaande jaar (of tussentijds) is aangepast
  • welke buitenlandse dochterondernemingen/vestigingen in de controle zijn betrokken en hoe het selectieproces binnen de auditscope is toegepast
  • welke specialisten er zijn ingeschakeld, intern of extern
  • of het vaktechnisch bureau is ingeschakeld en zo ja, waarom

Verder willen aandeelhouders weten in welke mate de aanbevelingen uit de management letter zijn opgevolgd.

Key Audit Matters

De VEB wil weten op basis van welke bedrijfsspecifieke redenen key audit matters tot stand zijn gekomen en gaat daarna verder in op fraudeonderzoek. De vereniging wil weten of er sprake is geweest van fraude, onregelmatigheden of integriteitsbreuken, lopende onderzoeken en of de accountant daar een oordeel over heeft.

Daarbij verwacht de vereniging dat accountants de maatregelen om fraude tegen te gaan beoordelen en frauderisico's  benoemen: "Recente voorbeelden doen vermoeden dat de accountant bij een aantal ondernemingen niet al te kritisch is geweest in zijn oordeel over de continuïteit (in de uitgebreide controleverklaring). Ook dit zal een aandachtspunt zijn voor de VEB."

Kritische controle M&A

Naast het belang van het benoemen van IT-risico's in de jaarrekening wil de VEB ook dat accountants kritischer kijken naar M&A-transacties en de rapportage hierover in de jaarrekening. "Ondernemingen spiegelen de aandeelhouders in de regel bepaalde synergievoordelen voor alvorens een overname wordt gedaan. Deze verwachtingen en rapportage over behaalde synergievoordelen worden nauwelijks gecontroleerd door de accountant." De accountant heeft volgens de VEB de taak "om te controleren of de onderneming hierover adequaat rapporteert."

Solvency II

De VEB zegt verder dat het verzekeraars zal aansporen om in de loop van 2016 al op basis van Solvency II te rapporteren en ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor accountants. "Niet alleen zal de accountant de solvabiliteitsrisico's moeten controleren; ook verwachten aandeelhouders dat de accountant kritisch kijkt naar het door de verzekeraar gehanteerde (interne) model op basis waarvan de solvabiliteitsratio's worden vastgesteld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.