Nieuws

Alliander wint Kristalprijs

Energieconcern Alliander is de winnaar van De Kristal 2016, de prijs voor het meest transparante jaarverslag van Nederland. De tweede plaats is voor Schiphol, nummer drie is de NS. De uitreiking vond plaats in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De jury beloont Alliander met de Kristal, omdat de energiemaatschappij haar maatschappelijk beleid en dilemma's regelmatig binnen bestuur en raad van commissarissen bespreekt en een langetermijnstrategie aanhangt. De doelstelling om in 2023 klimaatneutraal te zijn spreekt van durf.  Ook rapporteert Alliander transparant over de maatschappelijke prestaties en betrekt haar belanghebbenden actief bij dit beleid, aldus de jury.

Schiphol en NS

De tweede plaats is voor Schiphol. De luchthaven gaat in op een aantal zeer concrete dilemma's rondom de positie die Schiphol in de toekomst inneemt. Het toegankelijke verslag benoemt daarbij ook het standpunt van Schiphol zelf. De jury heeft ook waardering voor de manier waarop inzicht wordt geboden in het proces van waardecreatie.

NS krijgt de derde plaats, omdat in haar verslag verantwoording wordt afgelegd over zaken die het afgelopen jaar niet goed zijn gegaan. Pijnlijke thema’s worden niet uit de weg gegaan. Bestuur en rvc tonen zich in het verslag bewust van wat beter kan.

Heineken meest innovatief

Bierbrouwer Heineken biedt dit jaar met haar model van waardecreatie het meest innovatieve jaarverslag.  Het verslag specificeert waar wordt ingekocht en wat de geografische herkomst van de verschillende kapitalen is. Door ook te benoemen welke dilemma's er spelen in landen met een hoog risico onderscheidt de verslaggeving zich in positieve zin.

De snelste stijger op de Transparantiebenchmark 2016 is het UMCG, met een stijging van de 197e naar de 79e plek.

De Kristalprijs is de hoofdprijs van de Transparantiebenchmark, het jaarlijks terugkerend onderzoek naar de kwaliteit van maatschappelijke verslaggeving door de top 500 Nederlandse ondernemingen. De prijs, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de NBA, is dit jaar voor de zevende keer toegekend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.