Nieuws

VEB krijgt geen inzage in controledossier LCI

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) krijgt geen inzage in het controledossier van PwC, de accountant van de in 2001 gefailleerde technologieonderneming LCI. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam op 23 november bepaald.

Dat meldt de beleggersvereniging op haar website. Volgens de rechtbank zijn de partijen het voor een groot deel eens over de feiten en is inzage dus niet nodig.

Met procedures tegen PwC en tegen bestuurder Sam Asseer en de commissarissen wil de VEB de schade verhalen die beleggers hebben geleden als gevolg van het faillissement van het beursgenoteerde LCI. "Een paar maanden voor de ondergang in 2001 spiegelde LCI haar aandeelhouders nog forse winsten voor. Door fraude, falend management en luchtkastelen hebben beleggers uiteindelijk voor 300 miljoen euro schade geleden. Voor de VEB voldoende reden om bestuurder Asseer, de drie commissarissen en accountant PwC aan te spreken op hun functioneren", aldus de VEB.

De beleggersvereniging noemt de uitspraak "de zoveelste tegenslag" voor LCI-beleggers. In februari 2008 bracht de Ondernemingskamer het onderzoeksverslag naar de gang van zaken bij LCI uit, maar oordeelde in de tweede fase van de enquêteprocedure dat het onderzoek te beperkt was uitgevoerd om wanbeleid vast te stellen. De Hoge Raad liet die uitspraak in stand.

Toch meende de VEB dat er voldoende feiten waren om Asseer, de commissarissen en PwC aansprakelijk te stellen. "In die procedure stelde de rechtbank begin 2014 vast dat de vorderingen ten aanzien van Asseer en de commissarissen verjaard waren. Die onjuiste constatering heeft het hof begin 2016 hersteld: volgens het hof zijn de vorderingen van de gedupeerde aandeelhouders niet verjaard."

De procedure tegen PwC liep in de tussentijd nog door bij de rechtbank. Met de inzage in het controledossier wilde de beleggersvereniging een goed beeld krijgen van de controle, maar dat staat de rechtbank dus niet toe. "De procedure tegen PwC zal begin 2017 weer worden voortgezet. De rechtbank moet nog oordelen op de vraag of PwC haar controle van de jaarrekening 2000/2001 goed heeft verricht. Voorts loopt de procedure tegen Asseer en de commissarissen verder bij het Hof. Ook daar zal in de loop van 2017 een oordeel volgen over hun functioneren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.