Nieuws

Britse centrale bank begint eigen cryptocurrency

De Bank of England heeft een nieuwe cryptocurrency ontwikkeld, de RSCoin, in samenwerking met University College London.

Dat meldt de Telegraph. De RSCoin is speciaal ontwikkeld voor centrale banken. Het verschil met andere cryptocurrencies is dat de geldvoorraad bij de RSCoin is gecentraliseerd; de centrale bank houdt zelf de controle over de hoeveelheid geld in het systeem. Ook de hoeveelheid transacties per seconde kan bij de RSCoin veel hoger komen te liggen dan bij bijvoorbeeld de bitcoin.

De Bank of England deed vorig jaar een open oproep aan geïnteresseerden om een nieuwe cryptocurrency te ontwikkelen, en stelde vier blockchain-deskundigen beschikbaar voor het project. University College London ontwikkelde vervolgens de RSCoin, en publiceerde onlangs hun onderzoeksrapport.

Volgens Dr. George Danezis die aan het project meewerkt, kunnen bedrijven blockchain-technologie niet langer negeren. "Wie niet snel genoeg op deze ontwikkelingen reageert, vist straks achter het net. Ze zullen hun bedrijven verliezen", aldus Danezis. Volgens hem gaan de lagen van tussenpersonen en bedrijven die zich bezighouden met betalingen, valutahandel, derivaten en de aandelenhandel steeds meer de dreiging voelen van blockchaintechnologie. Danezis denkt dat het overgrote deel van deze bedrijven binnenkort met uitsterven zal worden bedreigd.

De deputy governor van de Bank of England, Ben Broadbent houdt zich wat meer in: "Het is onwaarschijnlijk dat we ooit voornamelijk bitcoins zullen gebruiken, in plaats van ponden, dollars of euros." Hij wees er echter onlangs in een toespraak op dat vooral de achterliggende blockchaintechnologie interessant is voor de centrale banken. "De mogelijkheden van die technologie raken precies aan de kern van wat centrale banken doen." Broadbent geeft echter in zijn toespraak ook toe dat hij niet zeker weet waar de technologie naartoe zal leiden: "Wat wel duidelijk is, is dat we hier nog heel veel over moeten nadenken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.