Nieuws

SP-politicus irriteert accountants in het koninkrijk

Kritische vragen van parlementariërs over de rol van KPMG bij de Antilliaanse (online)gokindustrie vallen slecht bij accountants in Nederland en Curaçao. Ook de overzeese media zetten vraagtekens bij de manier waarop de parlementariërs verdenkingen uiten tegen de Antilliaanse accountants.

"Ronald van Raak heeft uiteraard het recht om kritische vragen te stellen over de rol van KPMG bij de gokindustrie in Curaçao", zo reageert Mike Willemse, hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad op Curaçao. "Maar hij moet wel zijn huiswerk goed maken. Sommige feiten die hij brengt, kloppen gewoon niet."

Willemse reageert op de open brief van het SP-Kamerlid Ronald van Raak aan KPMG-voorzitter Albert Röell. In deze brief bekritiseert Van Raak de verwevenheid tussen de Antilliaanse gokindustrie, het lokale bedrijfsleven en de rol als controlerend accountant van KPMG.

"Het maakt hier ook iets los, maar voorpaginanieuws is het niet." Willemse is als hoofdredacteur goed ingevoerd in de accountancy. Drie jaar lang studeerde hij dit vak aan de Hogeschool Windesheim. Daarnaast was hij jarenlang journalist van NOS-Den Haag Vandaag. Vanuit deze kennis en betrokkenheid volgt zijn krant de berichtgeving in Nederland over KPMG Dutch Caribean (DC) en de gokindustrie.

"Een kritische houding hebben we hier op Curaçao natuurlijk ook", vervolgt Willemse. "Alleen hebben we in deze zaak geen feiten of zelfs maar aanwijzingen dat KPMG DC op illegale wijze betrokken zou zijn bij land based of online casino's. Van Raak vindt het verdacht dat KPMG DC al jaren de boeken controleert van UTS, een telecombedrijf in handen van de overheid, dat betrokken zou zijn bij de gokindustrie. Maar wat zegt dat dan over de betrokkenheid van KPMG DC bij de gokindustrie? Daarnaast stelt Van Raak dat UTS geen jaarverslagen opstelt. Dat is niet waar, die jaarrekeningen zijn er."

In het hoofdkantoor van KPMG Nederland is koel gereageerd op de publicatie, al komt er geen officiële reactie. "We zijn een netwerkorganisatie. Alle landenorganisaties in dat netwerk dragen de naam van KPMG, maar het zijn zelfstandige bedrijven met hun eigen klantenportefeuilles", zo reageert woordvoerder Tommie Dijstelbloem.

Eerder reageerde KPMG DC gepikeerd op de beschuldigingen van de parlementariërs. "Wij voelen ons wederom gedwongen een openbare verklaring te geven”, zo verklaarde het Antilliaanse accountantskantoor in een schriftelijke verklaring. Alle beschuldigingen wees de organisatie van de hand. "KPMG DC handelt te allen tijde handelt conform de regels, die van kracht zijn binnen de accountancy wereld."

Al langer vraagt het Kamerlid Van Raak aandacht voor de rol van KPMG bij de Antilliaanse gokindustrie, samen met VVD-collega André Bosman. Willemse verbaast zich over het gebrek aan nauwkeurigheid van deze volksvertegenwoordigers. "Dat KPMG DC een ander bedrijf is dan KPMG Nederland zou ook Van Raak moeten weten", zegt hij.

Dat het telecombedrijf UTS zuinig is met informatie, is nog geen reden voor verdachtmaking. "De concurrentie van commerciële aanbieders in de telecom is moordend. Ook KPN liet vroeger niet het achterste van haar tong zien. Dat hoeven bedrijven ook niet zolang ze niet beursgenoteerd zijn. Daarvan hebben we er hier niet zo veel. De accountantscontrole is vaak voor intern gebruik." 

Dat KPMG zonder duidelijke aanwijzingen in de verdachtenbank wordt gezet, vindt hij dan overdreven. "Accountants gelden hier als doorgaans respectabele mensen. De meeste van hen zijn opgeleid in Nederland, sommigen in Amerika. Ze vallen onder de Nederlandse regelgeving voor accountants en ze staan ingeschreven in het register van de NBA. Ze moeten ook gewoon hun studiepunten halen, net als accountants in Nederland."

Gedoe om niks dus? Willemse: "Zo ver wil ik niet gaan. De rol van de gokindustrie in een overheidsbedrijf is een goed onderwerp. Maar de kernvraag daarvan is hoe het toezicht is geregeld. Daarover zijn in Nederland Kamervragen gesteld en het wachten is op antwoorden van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Ik verwacht dat hij zal zeggen dat het een aangelegenheid is van het autonome land Curaçao. Maar als de antwoorden op de Kamervragen er nog niet zijn en je blijft maar nieuwe vragen stellen en verdenkingen uitspreken, dan vraag ik me toch wel af welk doel je daarmee dient."

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft inmiddels het volgende antwoord gepubliceerd op vijf vragen die Raak op 19 april heeft ingezonden: "Ik kan mij over deze vragen niet uitlaten omdat het vragen zijn die een landsaangelegenheid van Curaçao betreffen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.