Nieuws

Klachtencommissie: status mededeling accountant moet duidelijk zijn

De status van een schriftelijke mededeling van de accountant moet duidelijk zijn. Ook al is de verwachting dat uitsluitend de op dat moment bekende gebruikers hiervan kennis zullen nemen en zij bekend zijn met de status.

Het risico blijft immers bestaan dat er op een zeker moment verwarring kan ontstaan over de status van de mededeling, bijvoorbeeld bij derden. Dat is een van de drie aanbevelingen die de Klachtencommissie NBA doet in haar jaarverslag over 2015.

Daarnaast wijst de commissie op het belang van het afstemmen van de inhoud, voorwaarden en uitvoering van de opdracht met de betrokken partijen. Ook adviseert de Klachtencommissie accountants alert te zijn op bedreigingen van de objectiviteit.

Betere informatie klachtenprocedure werkt

De Klachtencommissie ontving in het verslagjaar 57 klachten, 34 minder dan in 2014. Het percentage klachten dat het volledige behandeltraject is ingegaan is echter flink gestegen. Dat wijst er volgens de commissie op dat de verbeterde informatievoorziening over de klachtenprocedure zijn vruchten afwerpt.

Aard van de klachten

De aard van de klachten die in 2015 aan de Klachtencommissie zijn voorgelegd, is divers en gelijk aan die in voorgaande jaren. De klachten hebben (met name) betrekking op:

  • Invulling adviesrol
  • Fouten in werkzaamheden
  • Onheuse bejegening
  • Weigering afgifte bescheiden
  • Declaraties (anders dan over de hoogte)
  • Geheimhoudingsplicht
  • Schending objectiviteit

Vervallen klachten

Ook dit jaar is in een groot aantal klachten overeenstemming bereikt. Het merendeel van die klachten bevond zich in de schriftelijke fase voorafgaand aan de hoorzitting. Het aantal ingetrokken klachten is gelijk aan 2014.

Beslissingen

De Klachtencommissie heeft in 2015 22 beslissingen genomen. Evenals in 2014 is een lichte meerderheid van de klachten ongegrond verklaard.

» Jaarverslag Klachtencommissie NBA 2015

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.