Nieuws

Nemacc-onderzoek businessmodel-innovatie afgerond

Het kenniscentrum NEMACC heeft het onderzoek naar businessmodel-innovatie in de mkbaccountancy afgerond met een publicatie in het maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie (MAB).

NEMACC is het kenniscentrum van de NBA en ESAA waarbij het functioneren van de mkb-accountant centraal staat. Het onderzoek naar businessmodel-innovatie in de mkb-accountancy was empirisch van aard en werd in 2014 gedaan. Er werd een enquête verstuurd naar 2.171 vennoten van mkb-accountancykantoren, waarvan bijna 10 procent reageerde. Dit kwantitatieve onderzoek werd aangevuld met diverse case studies.

Uit de analyse van de 212 bruikbare responses werd duidelijk dat vernieuwing van het accountancy-businessmodel niet vanzelf zal gaan. Veel kantoren richten hun aandacht nog voornamelijk op verbetering van het bestaande, traditionele bedrijfsmodel en ontwikkelen onvoldoende vernieuwingspotentieel.

De groep kantoren met de beste bedrijfsprestaties zet daarentegen juist sterk in op vernieuwing. Zij investeren niet alleen in ICT maar vooral ook in nieuwe managementpraktijken. Ook al voelen niet alle kantoren de druk om te vernieuwen, de vergelijking met koplopers laat zien dat daar wel de toekomst ligt.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens NEMACC relevant voor vennoten en directies van kantoren die meer grip wensen te krijgen op de innovatie van hun businessmodel. Zij krijgen een raamwerk voorgeschoteld dat de keuzes duidelijk maakt ten aanzien van strategische koers en implementatie. Daarnaast worden de algemene uitdagingen voor mkb-accountancykantoren geschetst die mogelijk ook voor hen gelden en de wijze waarop deze kunnen worden opgepakt.

De onderzoeksresultaten zijn door de onderzoekers Niels van der Weerdt, Antoinette Rijsenbilt en Henk Volberda beschreven in een artikel dat in juni 2016 in MAB is gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.