Nieuws

Banken stemmen in met coulance rond derivaten

ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot stemmen in met een coulantere compensatieregeling voor mkb-ondernemers met rentederivaten. De banken doen op die manier mee aan het herstelkader dat een onafhankelijke commissie de afgelopen maanden heeft opgesteld. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog op hun positie.

Klanten van deelnemende banken die sinds 2005 ongeschikte rentederivaten kochten komen nu makkelijker in aanmerking voor compensatie. Door de coulanceregeling hoeft niet per geval te worden vastgesteld of er sprake was van ontoereikende voorlichting door de bank.

Onafhankelijke deskundigen bogen zich de afgelopen maanden nogmaals over de manier waarop banken zijn omgegaan met klachten van mkb-klanten over rentederivaten. Dat zijn beleggingsproducten waarmee ondernemers zich konden indekken tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.

Eind vorig jaar bleek dat banken gedupeerde klanten, ondanks herhaaldelijk aandringen door toezichthouder AFM, onvoldoende compensatie boden. Daarom werden de dossiers opnieuw onderzocht.

Daarbij is vastgesteld dat klanten aan wie ongeschikte derivaten zijn verkocht, recht hebben op een schadevergoeding van ongeveer 20 procent van de betaalde en nog te betalen rente over de producten. Die vergoeding kan oplopen tot maximaal 100.000 euro per klant. Dat plafond is vastgesteld omdat van grote bedrijven, die leningen en derivaten van meerdere miljoenen hebben, mag worden aangenomen dat zij zich adequaat hebben laten voorlichten.

De Stichting Renteswapschadeclaim reageerde dinsdag verheugd op het oordeel van de commissie. Volgens de belangenbehartiger worden bijna alle bij de stichting aangesloten ondernemers nu "zeer ruim" gecompenseerd.

De belangenorganisatie van mkb-ondernemers Claim Participants is daarentegen "zwaar teleurgesteld". Die organisatie vindt dat ondernemers slechts een klein deel van de werkelijke schade vergoed krijgen.

Banken zetten extra geld opzij

Sommige banken moeten veel extra geld opzij zetten om ondernemers te compenseren die schade hebben geleden door financiële producten die bedoeld zijn om het risico van een stijgende rente af te dekken.

Dat komt met name doordat in de nieuwe regeling meer klanten in aanmerking komen voor schadevergoeding.

ABN Amro heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen, bovenop de 121 miljoen euro die eerder al opzij was gezet. Dat gaat ten koste van het resultaat over het tweede kwartaal. ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro, die eveneens verwerkt wordt in de cijfers over het tweede kwartaal. Het totale bedrag bij ING komt daarmee op zo'n 250 miljoen euro.

Van Lanschot verwacht tussen de 7 en 9 miljoen euro extra opzij te zetten, waarmee de totale voorziening kan oplopen tot 11 miljoen euro. SNS Bank kondigde ook een voorziening aan, maar vermeldde niet hoe hoog die precies wordt. Wel liet de staatsbank weten dat de extra last geen wezenlijke invloed zal hebben op de kapitaalpositie.

Rabobank, dat goed is voor het grootste deel van de aan ondernemers verkochte rentederivaten, beraadt zich nog op de voorgestelde regeling. Een woordvoerder van de bank benadrukte dat ondernemers die schade hebben geleden door een rentederivaat worden gecompenseerd. Bij het huidige voorstel krijgen echter ook ondernemers voor wie de derivaten wel hebben gewerkt recht op een vergoeding en dat gaat Rabobank te ver.

Daarnaast is de bank het niet eens met de manier waarop eventuele schade wordt berekend. Rabobank verwacht "binnenkort" een besluit te nemen over de vergoedingen. De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op de financiële gevolgen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.