Nieuws

Novak: scheiding VRC en NBA zorgt voor nieuw speelveld

Door de recente scheiding tussen de Vereniging van Registercontrollers (VRC) en de NBA ontstaat een nieuw speelveld. Dat schrijven Marco Moling en Guus Ham, respectievelijk voorzitter en directeur van Novak, in een opiniebijdrage in het FD.

“Het streven van de NBA om hét platform te zijn voor iedereen met financiële verantwoordelijkheid wordt hiermee een halt toegeroepen”, aldus Moling en Ham. “Ook anderen kunnen zich nu de vraag gaan stellen waarom de NBA zich eigenlijk niet exclusief richt op accountants in de openbare beroepspraktijk."

Het betoog van beide Novak-bestuurders is in lijn met een eerdere opiniebijdrage van hun hand op Accountant.nl: “Het is leuk en leerzaam wanneer er een brede beroepsvereniging zou bestaan voor iedereen met een accountancyachtergrond. Maar voor de NBA als in de wet verankerde publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie zou het primaat moeten liggen bij de openbare accountantspraktijk.”

De Novak pleitte rondom de voorgestelde herziening van het governancemodel van de NBA voor een federatief model van de beroepsorganisatie, met eigen bestuurders, budgetten en beleidsruimte voor de verschillende ledengroepen. Het vertrek van de registercontrollers roept volgens de auteurs echter de vraag op “of de NBA zich niet tot haar kerntaak zou moeten beperken: een beroepsorganisatie voor accountants in de openbare praktijk”.

Accountants in business zouden daar geen deel meer van uit hoeven maken, stellen de Novak-bestuurders in het FD. “De leden van de VRC wachten die discussie niet af en hebben zelf de weg naar de uitgang al gevonden.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.