Nieuws

Klokkenluider Deutsche Bank weigert miljoenenbeloning SEC

Een voormalige risicomanager van Deutsche Bank weigert een beloning van meer dan 8 miljoen dollar van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, voor het verstrekken van informatie over boekhoudkundige wanpraktijken bij de bank. Hij protesteert met zijn weigering tegen het uitblijven van straffen van de SEC tegen topbestuurders van Deutsche Bank.

De oud-manager, Eric Ben-Artzi, had bij de SEC gemeld dat Deutsche Bank in de fout was gegaan bij het waarderen van een grote derivatenpositie. Dat leverde de bank in mei vorig jaar een boete op van 55 miljoen dollar.

In een ingezonden artikel in de Britse zakenkrant Financial Times (FT) verklaarde Ben-Artzi dat hij het onterecht vindt dat aandeelhouders van Deutsche Bank nu opdraaien voor de boete, in plaats van het hogere management.

Volgens de klokkenluider ontlopen de topbestuurders hun straffen, omdat er bij de SEC veel voormalige topbankiers van Deutsche Bank werken. Hij spreekt van een ‘draaideurwerking’ tussen de SEC en de Duitse bank. De FT memoreert enkele gevallen waarin bestuurders en juristen van Deutsche Bank inderdaad overstapten naar de toezichthouder.

De toegekende beloning aan Ben-Artzi is gebaseerd op een nieuwe regeling, waardoor tien tot dertig procent van een boete die de SEC oplegt kan worden uitgekeerd aan betrokken klokkenluiders.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.