Nieuws

Voormalig directeur Extendum start nieuwe accountantsvereniging

Onlangs startte een nieuwe coöperatieve vereniging voor accountantskantoren. De coöperatie biedt service en vaktechniek voor mkb-kantoren.

Het initiatief met de naam ’t AccountantHuis komt van de voormalige eigenaar van kennisorganisatie Extendum Peter Paul Cornielje en een aantal mkb-accountants. Welke dat zijn is niet bekend. "We zijn nog maar net begonnen en de gesprekken met belangstellende kantoren lopen nog", zegt Cornielje. "De komende tijd gaat duidelijk worden wie zich aansluiten."

De vereniging richt zich op accountantskantoren in het mkb, die zich als lid kunnen aansluiten. Van de vereniging kunnen zij ondersteuning krijgen voor hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteitsbeheersing of van opleidingen. Ook kunnen leden beschikken over een vaktechnisch dienstencentrum en gebruikmaken van een facilitaire groep aan leveranciers. Het gaat om verschillende specialismen zoals fiscaal, juridisch, pensioen, subsidies en financieringen, maar ook om facilitaire zaken als autolease, telecommunicatie of software. 

Cornielje is directeur van de nieuwe vereniging. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Alfons Remery AA, Ference Tieman RA AA en penningmeester Peter Robbers RB. 

Druk

Het initiatief volgt nadat Extendum drie maanden geleden failliet ging. "Van de ene op de andere dag stond ik buiten. In de afgelopen periode heb ik nagedacht over de vraag waarom we ruim twintig jaar geleden zijn begonnen met Extendum", zegt Cornielje. "Wij wilden een organisatie voor en van de leden. Die vraag kregen we ook de afgelopen maanden. Daarom is het persoonlijk winstoogmerk er nu niet meer bij."

Is Cornielje niet bang dat het in de accountancy druk wordt met allerlei verenigingen en belangenorganisaties? "Er zijn inderdaad diverse initiatieven, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Sommige partijen leggen zich toe op belangenbehartiging, zoals Novak, anderen op consultancy, zoals Extendum. Wij willen bijdragen aan het economisch belang van onze leden, met de focus op bedrijfsvoering en vaktechniek." 

Cornielje denkt dat dit nog een witte vlek is op de kaart. "De focus op de eigen bedrijfsvoering is het belangrijkst. Maar als relatief klein kantoor kun je daarnaast niet overal specialist in zijn. Natuurlijk zijn er specialisten in het mkb-kantoor, maar de vragen van klanten zijn zo divers dat je niet alles kunt weten of hierin kunt adviseren. Daarom brengen wij binnen de coöperatie de vraag en de deskundigheid bij elkaar. Partijen die allemaal hun eigen belang hierbij hebben, maar die elkaar op deze manier wel versterken. Dat past bij deze tijd. We hoeven overigens ook niet zelf het wiel uit te vinden als anderen dat al hebben gedaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.