Nieuws

Boekhoudschandaal van ruim 600 miljoen euro bij BT

BT, het voormalige British Telecom, blijkt meer boekhoudproblemen te hebben dan gedacht. Er moet ruim 600 miljoen euro afgeboekt worden, driemaal zoveel als verwacht.

Dat blijkt uit een winstwaarschuwing van het telecombedrijf. De nieuwe cijfers komen onder meer voort uit een onderzoek dat KPMG deed naar de Italiaanse tak van het bedrijf. "Uit het onderzoek blijkt dat de reikwijdte en complexiteit van verkeerd gedrag in de Italiaanse tak van BT veel groter was dan aanvankelijk gedacht", aldus BT in een verklaring.

De problemen bij de Italiaanse tak van BT kwamen in oktober vorig jaar naar buiten. Toen werd er nog uitgegaan van een schadepost van rond de 200 miljoen euro. Er zou jarenlang op grote schaal gesjoemeld zijn met de boekhouding bij de verkoop en inkoop, evenals factoring- en leasingtransacties.

BT heeft onder meer een aantal leden van het senior management in Italië ontslagen en zegt "onmiddellijk stappen te ondernemen om financiële processen en de controle daarop te versterken". Topman Gavin Patterson van het moederbedrijf stelt ook per februari een nieuwe directeur aan bij de Italiaanse tak. Wie dat wordt is nog niet bekend.

De winst van BT zal naar verwachting in het lopende en komende boekjaar lager uitvallen en er wordt ook geen omzetgroei meer verwacht. Het aandeel BT daalde na het nieuws met bijna 20 procent in waarde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.