Nieuws

Edelman Trust Barometer 2017: 'implosie van vertrouwen'

De jongste editie van de wereldwijde Trust Barometer van communicatie- en marketingbureau Edelman toont een sterke daling van vertrouwen in het bedrijfsleven, overheden, ngo's en media. Het gaat om de sterkste daling die tot nu toe door de jaarlijkse barometer is vastgesteld. 'Trust is in crisis around the world', aldus het bureau.

Sinds de recessie van 2008 is het vertrouwen in traditionele instituties verzwakt door  globalisering en technologische veranderingen, stelt het bureau in de presentatie van de Trust Barometer. Die vertrouwenscrisis bereikt in de zeventiende editie van de barometer een nieuw dieptepunt. De afstand tussen publiek en bestuurders groeit, wat resulteert in wereldwijd opkomend populisme. Edelman spreekt van een 'implosie van vertrouwen'.

53 procent van de ondervraagden vindt dat het huidige systeem oneerlijk is en geen hoop voor de toekomst biedt; maar vijftien procent meent dat het systeem werkt. Het gebrek aan vertrouwen geldt ook voor hoger opgeleiden.  

Het vertrouwen in het bedrijfsleven daalde in 18 van de 28 onderzochte landen. De ondervraagden hechten bij hun oordeel over organisaties vooral geloof aan de mening van 'mensen zoals zijzelf', technici en academici (elk zestig procent). Het vertrouwen in ceo's nam met twaalf procent af tot 37 procent, een all time low.

Arent Jan Hesselink, General Manager van Edelman Nederland, noemt de ontwikkelingen tegenover de vaksite CommunicatieOnline "zeer zorgwekkend". "Alle instituties in de samenleving zullen nu echt prioriteit moeten geven aan het herstellen of in ieder geval niet verder verliezen van vertrouwen van consumenten, klanten en elkaar." Hesselink sprak eerder, tijdens de Accountantsdag 2016, over vertrouwen in de financiële sector. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.