Nieuws

Fraudewerkgroep: NBA moet duidelijk zijn over rol accountant bij aanpak fraude

Controlerend accountants moeten zich een gedegen oordeel vormen over het integriteitsmanagement en de fraudebestrijding bij controlecliënten. Beroepsorganisatie NBA moet accountants ondersteunen bij het invullen van die publieke rol. Dat stelt de Werkgroep Focus op Fraude, in een rapport over de rol van accountants bij het bestrijden van fraude.

Accountants moeten frauderisico's willen signaleren en dat ook als onderdeel van hun werk beschouwen. In het verplicht overleg tussen een vertrekkende en de opvolgende accountant moeten frauderisico's aan de orde worden gesteld en in een gespreksverslag worden vastgelegd. Ook moeten accountants zorgen dat het bestuursverslag voldoende informatie bevat over frauderisico's en de beheersing hiervan. Als dit niet gebeurt moeten ze hierop ingaan in hun controleverklaring.

Kennis van en ervaring met frauderisico's moet binnen de hele accountantssector worden gedeeld. In de opleidingen en bij permanente educatie moet aandacht worden gegeven aan lessen over fraude uit de praktijk. De NBA moet zorgen dat accountants voldoende op de hoogte zijn van hun verplichting om (vermoedens van) fraude bij instanties zoals de AFM of de Financial Intelligence Unit-Nederland te melden. De beschikbaarheid van voorzieningen als de helpdeskfunctie en vertrouwenspersonen van de NBA moet in dat verband worden gestimuleerd

Werkgroep

De onafhankelijke Werkgroep Focus op Fraude, onder leiding van oud-hoofdofficier René Craemer, is door het NBA-bestuur ingesteld om de discussie over de rol van de accountant rondom fraudebeleid aan te jagen. De werkgroep heeft eerder een discussienota uitgebracht en gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van betrokken stakeholders. De reacties op de discussienota en die gesprekken vormen de basis voor de aanbevelingen in het nieuwe rapport.

De werkgroep stelt dat de verwachtingen over de rol van accountants bij fraude uiteen lopen.  Enerzijds heeft de accountant geen wettelijke opsporingstaak, maar velen zien hem wel als een poortwachter die helpt bij de aanpak en bestrijding van fraude. Volgens de werkgroep kent iedereen wel organisaties "die door een vorm van fraude in financiële problemen zijn geraakt, terwijl de accountant niet lang daarvoor de jaarrekening nog had goedgekeurd. Bij stakeholders leidt dit ten minste tot de indruk dat controlerende accountants hun taak hebben veronachtzaamd ten gunste van andere belangen".

Regelgeving en controlestandaarden geven voldoende richting aan hoe de controlerende accountant moet handelen ten aanzien van fraude. De werkgroep wil vooral dat accountants de beroepsregels zodanig toepassen dat zij recht doen aan hun rol richting het maatschappelijk verkeer en de fundamentele beginselen waaraan elke accountant is gehouden.

Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de beroepsorganisatie. De NBA moet helder zijn over wat op het terrein van fraude mag worden verwacht, niet alleen van controlerend accountants, maar ook van accountants in de samenstelpraktijk, intern accountants en accountants in business.

De NBA organiseert op 13 maart aanstaande een discussiebijeenkomst over het rapport van de fraudewerkgroep. Aanvang 14.00 uur, NBA, Amsterdam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.