Nieuws

NBA: 'Niet onwelwillend tegenover aanpassen wet- en regelgeving'

De NBA heeft gereageerd op de oproep van de VEB dat de controle van accountants een grotere reikwijdte moet krijgen. De NBA zegt niet onwelwillend tegenover aanpassing van wet- en regelgeving te staan die dat mogelijk zou maken.

De VEB presenteerde onlangs haar jaarlijkse Accountantsbrief aan de grote accountantskantoren. Daarin schreef de VEB dat zij behalve controle van de jaarrekening graag ziet dat accountants ook hun oordeel geven over andere informatie die ondernemingen openbaar maken. "Aandeelhouders verlangen ook een oordeel van accountants over de uitspraken van bestuurders en commissarissen, zoals te vinden in het bestuursverslag, en de houdbaarheid van het businessmodel."

Kernpunten

De VEB schreef in de Accountantsbrief positief te zijn over de uitleg van accountants over hun controlewerkzaamheden en bevindingen tijdens de afgelopen AvA-seizoenen. Ook de uitgebreide controleverklaring met daarin de 'key audit matters' beschouwt de VEB als een positieve ontwikkeling. De VEB ziet echter graag dat per kernpunt een concluderend oordeel wordt opgenomen.

De NBA zegt dat dit verder gaat dan op basis van de huidige wet- en regelgeving is vereist. "Wel moet de accountant per kernpunt de afweging maken of iets zodanig relevant is dat hij hierover een opmerking moet plaatsen."

Materiële onjuistheden

Met ingang van boekjaar 2016 heeft de accountant de actieve onderzoeksverplichting om materiële onjuistheden in het bestuursverslag te signaleren. De VEB verwacht dat, wanneer het management uitspraken doet die buiten de scope van het reguliere jaarrekeningonderzoek vallen, de accountant hiervoor aanvullende controlewerkzaamheden verricht.

De NBA geeft aan dat de accountant is gehouden om de informatie in het bestuursverslag te vergelijken met de jaarrekening en met zijn kennis over de onderneming. "De accountant vergaart hiervoor niet meer controle-informatie dan wat er vereist is voor zijn oordeel bij de jaarrekening. Dit geldt ook voor de met ingang van boekjaar 2017 in het bestuursverslag op te nemen niet-financiële informatie."

AvA

De VEB noemt in haar brief de onderwerpen die zij tijdens het aanstaande AvA-seizoen aan de orde wil stellen. "De accountant kan in de algemene vergadering worden bevraagd over zijn controleverklaring. Dat wil niet zeggen dat hij op elke willekeurige vraag een antwoord kan verschaffen. Een aantal van de genoemde onderwerpen wordt ook geraakt in de uitgebreide  controleverklaring. Daarnaast wijst de NBA op de algemene verantwoordingsplicht van het bestuur en de raad van commissarissen om vragen in de algemene vergadering te beantwoorden", aldus de NBA.

'Niet onwelwillend'

De NBA zegt niet onwelwillend te staan tegenover mogelijke aanpassingen van de wet- en regelgeving waardoor de reikwijdte van de controle-opdracht veelal wordt begrensd. "Hiervoor is dan wel voldoende draagvlak nodig van alle betrokken stakeholders", aldus de NBA.

Verder wijst de NBA op een brochure met uitleg over hoe de accountant invulling geeft aan het rapporteren over materiële onjuistheden in het bestuursverslag.

» Reactie NBA op VEB Accountantsbrief 2017

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.