Nieuws

APG en PGGM ontwikkelen prototype pensioenadministratie in blockchain

APG en PGGM hebben de eerste fase afgerond van een gezamenlijk experiment met een blockchaintoepassing voor pensioenadministratie.

De twee pensioenuitvoeringsorganisaties hebben besloten nu verder onderzoek te doen met het prototype dat is voortgekomen uit het experiment. "De ambitie is dat dit op termijn leidt tot een meer flexibele en transparante pensioenadministratie tegen lagere kosten", aldus de organisaties.

Paul Boomkamp, lid raad van bestuur PGGM: "Uiteindelijk moet dit experiment aantonen dat blockchaintechnologie de potentie heeft om een polisadministratie tegen lagere tarieven te kunnen uitvoeren."

Smart contracts

Het ontwikkelde prototype is vergelijkbaar met een tussen alle betrokken partijen gedeelde pensioenadministratie. Dit wordt geregeld via zogeheten smart contracts, een set van programmeerbare spelregels waarin is vastgelegd wie welke gegevens kan inzien, wijzigen en gebruiken.

De inzet van blockchaintechnologie maakt het mogelijk pensioeninformatie op te slaan op de nodes van het blockchainnetwerk. Deze nodes zijn knooppunten van het netwerk en bestaan bijvoorbeeld uit pensioenuitvoerders, werkgevers en toezichthouders. Die checken de informatie en voeren de geprogrammeerde pensioencontracten uit en synchroniseren met elkaar. "Hierdoor is de opslag van pensioeninformatie veilig en kunnen deelnemers met één druk op de knop zien hoeveel pensioen zij hebben opgebouwd", aldus APG en PGGM.

Vervolgfase

De eerste resultaten zijn volgens de organisaties veelbelovend. "Tegelijkertijd is er nog veel uit te vinden rondom blockchain en de mogelijkheden voor pensioenen. De komende periode starten PGGM en APG daarom een vervolg van het blockchainproject. Voor dit experiment worden gesprekken gevoerd met diverse partijen in de pensioenketen zoals pensioenfondsen, toezichthouders en informatieverstrekkers. Samen met Stichting Personeelspensioenfonds APG wordt een testcase uitgevoerd waarbij de administratie van het fonds in de blockchain pensioenadministratie wordt geïmplementeerd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.