Nieuws

Brancheorganisaties vragen nieuw kabinet om minder administratieve verplichtingen

Doorgeslagen administratieve verplichtingen zorgen ervoor dat leerkrachten, zorgverleners en woningcorporatiemedewerkers te weinig toekomen aan de mensen voor wie zij werken. Het nieuwe kabinet moet professionals weer vertrouwen geven. Dat betogen elf brancheorganisaties in een brief aan premier Mark Rutte en de Tweede Kamer.

De administratieve druk voor professionals blijft maar groeien, betogen de elf brancheorganisaties uit de zorg, het onderwijs en de volkshuisvesting. De tijd voor administratie gaat "onvermijdelijk ten koste van de tijd van de professional om te doen waar hij eigenlijk voor is". Dat demotiveert professionals.

Toezicht en controle op maatschappelijke organisaties is belangrijk, maar kan beter zonder overdreven administratieve druk voor mensen op de werkvloer, zo menen de opstellers. "De decentralisatie naar gemeenten heeft geleid tot opstapeling van verantwoordingseisen. Externe toezichthouders en beroepsorganisaties zetten regels om in gedetailleerde protocollen. Accountants toetsen rechtlijnig op rechtmatigheid naar de letter van de wet. Professionals hebben daardoor steeds minder ruimte om naar eer en geweten hun werk goed te doen."

Volgens de brief is de politieke reflex om op basis van ieder incident extra regels en controle in te voeren. Maar dat is niet altijd de beste oplossing. "Detailcontroles hebben lang niet altijd toegevoegde waarde en bieden slechts schijnzekerheid."

Tijd en geld

Het kost steeds meer moeite om aan alle controle‐eisen te voldoen, stellen de brancheorganisaties. "Het registreren en aanleveren van al die informatie en het inschakelen van accountants kost uiteraard tijd en geld. Geld dat niet aan de dienstverlening aan mensen besteed kan worden."

In de brief wordt ook gesignaleerd dat sommige accountantsorganisaties zich terugtrekken uit (semi)publieke sectoren. Kleinere scholen, gemeenten en corporaties kunnen daardoor moeilijker een accountant vinden.

De oproep van de brancheorganisaties sluit aan bij de inleiding van het regeerakkoord. Daarin benadrukt het nieuwe kabinet dat de genoemde sectoren ondersteuning en waardering verdienen. De vakmensen die er in werken moeten niet gehinderd worden door te veel gedetailleerde regelgeving.

De elf brancheorganisaties willen over een en ander in gesprek gaan met het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer. De brief is ondertekend door Aedes, Actiz, Federatie Opvang, GGZ Nederland, Leger des Heils, PO-Raad, RIBW Alliantie, VGN, VNG, VO-raad en VTW.

Lees de brief van de elf brancheorganisaties

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.