Nieuws

FC Twente noteert klein verlies na roerige periode

FC Twente, dat vorig jaar nog afstevende op een faillissement na een boekhoudschandaal, heeft vorig seizoen een klein netto verlies geleden van 145.000 euro.

Dat blijkt uit de cijfers van het boekjaar 2016/2017 die de eredivisieclub uit Enschede presenteerde. FC Twente kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws vanwege financieel wanbeleid, waardoor de club meermaals op een faillissement afstevende. Doordat er op grote schaal met cijfers was gesjoemeld besloot de KNVB aanvankelijk tot het degraderen van de club naar de Jupiler League, maar FC Twente vocht dat besluit met succes aan.

Positief

Ondanks de rode cijfers is financieel directeur Erik Velderman positief over de toekomst. "Het boekjaar stond in het teken van de noodzakelijke stappen richting financiële gezondmaking. Het was een zwaar jaar voor Twente, maar de club klimt langzaam uit het diepe dal."

Hij benadrukte wel dat financiële garantstelling die de gemeente Enschede in februari van dit jaar verstrekte, van groot belang is geweest. "We hebben steeds beter zicht op de financiële uitdagingen. Door 'opschoningen' zien we een veel stabieler cijferbeeld. Dat geeft vertrouwen."

Het vorige boekjaar (2015/2016) kon FC Twente nog een winst van 7,9 miljoen euro presenteren. "Maar dat had toen alles te maken met de kwijtscheldingen van leningen en rentes van in totaal 14,3 miljoen euro", nuanceert Velderman de zwarte cijfers van dat jaar.

Belastingdienst

De transferopbrengst van Hakim Ziyech naar Ajax (circa 8 miljoen euro) en een bedrag van 5,9 miljoen euro dat de club heeft gereserveerd voor een naheffing van de Belastingdienst zijn sterk van invloed geweest op de jaarcijfers. De fiscus is nog bezig met een omvangrijk onderzoek naar het handelen in strijd met de belastingregels bij transfers van spelers tussen 2011 en 2015 en dat kan tot een aanzienlijke belastingaanslag leiden. "We verlenen alle medewerking aan het onderzoek van de fiscus. Het is aan ons als beleidsbepalers rekening te houden met wat mogelijk op ons af kan komen", aldus Verlderman.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.