Nieuws

Geen bewijs voor bewust sjoemelen door SNS

Er is geen bewijs dat SNS Reaal bewust met de boeken heeft gesjoemeld. Ook is er niet voldoende bewijs dat de Staat daardoor schade heeft geleden.

Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag in een Kamerbrief. Dijsselbloem had accountantskantoor PwC onderzoek laten doen. Bij SNS Reaal bleek na de nationalisatie in 2013 minder kapitaal te zijn dan gedacht. De onderzoekers van PwC noemen het kwalijk dat de structuur zo complex was en dat deze feiten door het bedrijf, de externe accountant en de toezichthouder werden gemist.

"De conclusie uit de rapportages is dat complexe intragroepsrelaties binnen Reaal het zicht op de (financiële positie van de) individuele dochterondernemingen versluierden. Te veel werd gekeken op geconsolideerd en gesubconsolideerd niveau en te weinig op het niveau van de individuele vergunninghoudende verzekeraars. Op grond van de veronderstelling van een going concern werd geen aanleiding gezien om interne leningen op dezelfde wijze als externe leningen kritisch te bezien. Dit alles leidde ertoe dat de omvang van de kapitaalbuffer van levensverzekeringsdochter SRLEV N.V., van fundamenteel belang voor een verzekeraar, door zowel de onderneming, de externe accountant, als de toezichthouder onjuist werd gepercipieerd. Dat is kwalijk. Het onderzoek van PwC bevat dan ook een aantal kritische conclusies over de wijze waarop SNS REAAL, KPMG en DNB in hun onderscheiden verantwoordelijkheden in dit dossier hebben gehandeld", aldus Dijsselbloem.

Dat er sprake is van schade voor de Staat is volgens de Landsadvocaat "onvoldoende aannemelijk", waardoor er met het onderzoek een streep onder de zaak wordt gezet.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.