Nieuws

IFRS17: is de complexe nieuwe standaard voor verzekeraars echt nodig?

Na ruim twintig jaar discussie heeft standardsetter IASB in mei van dit jaar een nieuwe verslaggevingsstandaard voor verzekeraars uitgebracht: IFRS17 'Insurance contracts'. Een heel complexe standaard. Reden voor een seminar.

De nieuwe standaard is principle based, wat betekent dat op hoofdlijnen duidelijk is wat van verzekeraars verwacht wordt. Algemeen wordt transparantie als belangrijk voordeel van IFRS17 gezien: verzekeraars laten bij het afsluiten van verzekeringscontracten zien welke winst ze verwachten te gaan maken gedurende de looptijd van het contract.

Wat is de relevantie van de nieuwe standaard, wat verandert er allemaal en waarom is dat nodig? Die vragen stonden centraal tijdens een seminar voor verzekeraars, controllers en accountants op 5 oktober jl., georganiseerd door NBA-VRC, met dagvoorzitter Hans Schoen. 

Complex

'Complexiteit' kwam veelvuldig voor in de presentaties van sprekers Dick Korf, Jasper Kolsters, Harm van de Meerendonk, Albert Zoon en Frank van den Wildenberg. De jarenlang gevoerde discussies tussen betrokken partijen hebben inderdaad een zeer complexe standaard opgeleverd. Dat komt ook omdat verzekeraars steeds ingewikkelder producten hebben bedacht en opereren in een complexe business en bedrijfsvoering.

Al is er twintig jaar discussie voorafgegaan aan het uitbrengen van IFRS17 in definitieve vorm, dat betekent nog niet dat de standaard direct werking heeft in de Europese Unie. Hij moet in 2018 nog door de Europese Commissie worden endorsed, om geldig te zijn in alle EU-landen.

In 2021 moet IFRS17 bij verzekeraars geïmplementeerd zijn. Maar vergelijkende cijfers over 2020 moeten ook al volgens de nieuwe standaard in de jaarrekening van verzekeraars over 2021 worden opgenomen. Zelfs 2019 wordt genoemd als mogelijk testjaar, om zicht te krijgen op de uitkomsten van het toepassen van de nieuwe standaard in de verslaglegging. Om de implementatie te laten plaatsvinden in 2018 en 2019 is volgens betrokkenen 'zeer ambitieus'.  

Samenhang

De hoofdlijnen van de standaard werden in samenhang met de herziene standaard IFRS9 'Financiёle instrumenten' behandeld. Samenhang tussen beide standaarden is nodig om onevenwichtigheden in de balans of in de resultatenrekening (accounting mismatches) zoveel mogelijk te vermijden.

Tijdens het seminar werd ook gekeken naar verschillen tussen IFRS17 en het per 1 januari 2016 ingegane Solvency II raamwerk. De experts vinden het jammer dat IFRS17 niet voor het uitkomen van de richtlijn over Solvency II is uitgebracht. Dat had verschillen die er nu zijn ingeslopen mogelijk voorkomen.

Toch wordt de nieuwe standaard gezien als enorme vooruitgang, die met samenwerking tussen verschillende disciplines tot succes kan leiden. "Het verlaten van het stenen tijdperk en het aankomen in de startup-wereld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.