Nieuws

NBA consulteert herziening Handreiking 1109 Accountant en corporate governance informatie

Met ingang van boekjaar 2017 is de nieuwe Nederlandse corporate governance code van toepassing. Daarnaast heeft de accountant sinds boekjaar 2016 een uitgebreidere rol ten aanzien van het bestuursverslag. De NBA herziet daarom de handreiking waarin uitleg wordt gegeven over de rol van de accountant ten aanzien van de corporate governance-verklaring in het bestuursverslag.

Tot 7 december 2017 kan iedereen reageren op de voorgestelde herziening.

Wettelijke verankering

NBA-Handreiking 1109 geeft uitleg aan de rol die de accountant heeft op grond van de herziene wet- en regelgeving. De rol van de accountant bij de corporate governance-verklaring is uitgebreid met de wettelijke verankering van de nieuwe corporate governance code. De accountant toetst nu niet meer alleen of de corporate governance-verklaring alle vereiste elementen bevat, maar ook of deze verenigbaar is met de jaarrekening en of deze materiële afwijkingen bevat vanuit zijn kennis uit de jaarrekeningcontrole. In bijlage 2 van de voorgestelde herziene handreiking worden de werkzaamheden genoemd op basis waarvan de accountant kennis van de relevante onderwerpen verkrijgt vanuit de jaarrekeningcontrole.

Handreiking 1118

Naast NBA-Handreiking 1109 wordt ook NBA-Handreiking 1118 Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering bij beursgenoteerde vennootschappen herzien. De herziening van Handreiking 1118 is afgelopen zomer al geconsulteerd, maar wordt pas definitief gemaakt na de consultatie van Handreiking 1109. De reden hiervoor is dat beide handreikingen naar elkaar verwijzen en consistent moeten zijn.

Consultatie

De NBA verwelkomt al uw opmerkingen met betrekking tot de voorgestelde herziene NBA-Handreiking 1109, in het bijzonder met betrekking tot de in bijlage 2 genoemde werkzaamheden van de accountant. Hierbij gaat het met name om de volgende vragen:

Is voldoende duidelijk welke werkzaamheden de accountant moet verrichten?
Zijn er best practice-bepalingen waarbij de accountant zijn kennis verkrijgt op basis van een andere controleactiviteit als beschreven bij het principe?

Reageren

De reactieperiode voor de herziene NBA-handreiking loopt tot 7 december 2017.

Reacties kunnen per mail worden verstuurd naar consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl.

Met het toezenden van een reactie geeft u de NBA toestemming voor plaatsing op de website, tenzij u expliciet aangeeft dat de NBA de reactie niet mag plaatsen.

» Consultatiedocument Herziene NBA-handreiking 1109: Accountant en corporate governance informatie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.