Nieuws

Rechtbank wijst claim Ten Wolde toe na Wassenaarse seksrel

Het raadslid dat BING-onderzoeker Jaap ten Wolde na de persconferentie over het onderzoek naar de zogenoemde Wassenaarse seksrel "een sociopaat" noemde en vergeleek met een kampbeul, moet hem een schadevergoeding betalen van vijfduizend euro. De Rechtbank Midden-Nederland vindt het onderzoek van Ten Wolde bovendien niet onzorgvuldig.

Lex van Almelo 

De Rechtbank Midden-Nederland deed vorige week uitspraak in de civiele procedure van het raadslid tegen BING en Ten Wolde. BING concludeerde in deze kwestie dat het zeer onwaarschijnlijk was dat een Wassenaarse wethouder inderdaad seksueel intimiderende opmerkingen had gemaakt tegen een vrouwelijk raadslid tijdens een 'nazit'. 

De Rechtbank neemt duidelijk afstand van het oordeel dat de Accountantskamer velde over het onderzoek. De tuchtrechter berispte de onderzoeker in 2013, omdat hij te boude conclusies had getrokken in het rapport en tijdens de persconferentie daarover. Ten Wolde ging in hoger beroep tegen dit oordeel, maar trok het beroep in 2015 in. 

Niet onzorgvuldig

Ben Paulides, een van de raadsleden die de klacht tegen Ten Wolde indiende, verzocht de Rechtbank Midden-Nederland om het oordeel van de Accountantskamer over te nemen en de handelwijze van de onderzoeker onrechtmatig te verklaren. De rechtbank wijst dat verzoek af. De civiele rechter hanteert nu eenmaal andere maatstaven dan de tuchtrechter. En anders dan de Accountantskamer vindt de rechtbank dat Ten Wolde het onderzoek niet heeft uitgevoerd als accountant, maar als onderzoeker van BING. 

De rechtbank vindt bovendien dat het raadslid niet heeft aangetoond dat het onderzoek onzorgvuldig was. Zo heeft de onderzoeker alle aanwezigen bij de zogenoemde 'nazit' de gelegenheid geboden om hun zegje te doen. Paulides weigerde mee te werken aan het onderzoek, maar verwijt de onderzoekers wel een gebrek aan hoor en wederhoor. Ook heeft Paulides niet aangetoond dat de burgemeester de uitkomsten van het onderzoek heeft beïnvloed. Burgemeester Bas Eenhoorn was ooit voorzitter van de VVD, de partij waar Paulides uit werd gezet.

NSB-tweet     

Daags na de persconferentie over het rapport, die op 5 mei 2013 werd gehouden, twitterde Paulides: "Niet onpartijdige #burgemeester#raadsleden &'"integriteits" onderzoeker deden mij gisteren denken aan 'n NSB-er & 'n kampbeul in de oorlog." Elders noemde Paulides Ten Wolde een "sociopaat" en "een arrogante integriteitsonderzoeker". Het raadslid zei tegen de rechtbank dat hij deze 'NSB-tweet' betreurt.

Die knieval baatte niet. De rechtbank vindt deze tweet en andere kwalificaties onrechtmatig en grievend. Te meer omdat Paulides daags na Bevrijdingsdag refereerde aan de oorlog en hij commentaar had kunnen leveren tijdens het onderzoek. De rechtbank wijst de helft toe van de tien mille die Ten Wolde claimde. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.