Nieuws

Visietraject: 'Durf blanco te denken'

Een stevige stakeholdersbijeenkomst markeert de volgende stap van de NBA richting de voltooiing van het visietraject. Met name jonge beroepsgenoten lieten zich daarbij horen: 'het algemeen belang moet leidend blijven'.

Op de drukbezochte stakeholdersbijeenkomst, eind september in het Gelderse Beesd, discussieerden accountants 'in alle soorten en maten' met elkaar. Ook vertegenwoordigers van onder meer VEB, AFM en DNB, commissarissen en andere bij het beroep betrokken professionals namen deel.

Uitgangspunt voor de gesprekken, die een hele dag in beslag namen, was de concept NBA-bestuursvisie op de toekomst van het beroep. Daarin worden trends onderscheiden die impact hebben op het accountantsberoep (zoals digitalisering) en doelstellingen geformuleerd waarop het beroep zich de komende jaren moet focussen. 

Naast aandacht voor de ideeën van maatschappelijke organisaties en groeperingen over het accountantsberoep was een belangrijke plaats ingeruimd voor de bijdrage van de NBA Young Profs. Inzet van het visietraject is dat alle geledingen van het beroep zich herkennen in het resultaat. Dat geldt in het bijzonder voor de jonge accountants, omdat die "straks degenen zijn die het beroep dragen". 

Algemeen belang

Diane den Dunnen, bestuurslid van NBA Young Profs, zei te hopen "dat het algemeen belang de leidraad zal zijn en blijven" voor de accountant. "Het zou jammer zijn als de discussie zou verzanden in deelbelangen." Young Profs-voorzitter Arthur van Bemmel riep ook op deelbelangen zoveel mogelijk aan de kant te zetten. "Durf buiten de bestaande kaders en belangen te denken", aldus Van Bemmel, "durf blanco te denken." 

De ongeveer veertig deelnemers namen tijdens de bijeenkomst in kleine groepjes thema's en doelstellingen uit de conceptvisie onder de loep, om vervolgens de resultaten daarvan plenair te delen.

Het NBA-bestuur verwerkt die resultaten in een verder uitgewerkte versie van de visie op de toekomst van het beroep en de beroepsorganisatie. Dat document wordt opnieuw besproken met leden van de NBA en met maatschappelijke organisaties en groeperingen, voordat sprake is van een definitieve versie. 

Consultatie

Het document wordt binnenkort op de site van de NBA gepubliceerd. De toekomstvisie op het beroep wordt bovendien de komende tijd onderwerp voor de agenda's van afdelingen en commissies, zodat alle leden kunnen reageren op de inhoud. Tijdens de ALV van december 2017 wordt een definitieve versie van het visiedocument aan de leden voorgelegd.

Vanaf januari 2018 start de derde fase van het visieproces. Hierbij gaat het om verankering van de visie in strategie en beleid. In deze laatste fase wordt, op basis van het definitieve visiedocument, een nieuw meerjarenplan uitgewerkt. Dat plan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de ALV van juni 2018. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.