Nieuws

AFM raadt beleggen in digitale munten af

De digitale munten die sommige startende ondernemingen uitgeven om zichzelf te financieren, zijn kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten af erin te investeren.

Via zogenoemde initial coin offerings (ICO's) bieden bedrijven digitale munten aan die recht geven op bijvoorbeeld een product of dienst waar nog aan wordt gewerkt, of een deel van de toekomstige winst. In tegenstelling tot aandelen of obligaties vallen deze munten op een enkele uitzondering na niet onder het toezicht van de AFM.

Bij de uitgifte van dergelijke munten wordt gebruik gemaakt van blockchaintechnologie. Dat is een technologie die het mogelijk maakt om met een hoge mate van betrouwbaarheid transacties te registreren, zonder dat daar een tussenpersoon aan te pas komt. Het bekendste voorbeeld van de toepassing van blockchaintechnologie is de bitcoin, waar de AFM eerder al voor waarschuwde.

Kinderschoenen

De AFM wijst erop dat veel bedrijven die zichzelf op deze manier financieren, nog in de kinderschoenen staan. Toekomstige rendementen worden dan makkelijk overschat. Ook de onderliggende blokchaintechnologie is nog volop in ontwikkeling, aldus de toezichthouder.

Het anonieme en grensoverschrijdende karakter maakt ICO's bovendien "een ideale voedingsbodem voor oplichters". Zo kan een piramidespel worden opgezet dat voor een leek lastig als zodanig te herkennen is. Ook ligt het risico op de loer dat crimineel geld wordt witgewassen.

De huidige hype rond cryptomunten, in combinatie met de hoge risico's op het verlies van de gehele inleg, is voor de AFM reden om aan de bel te trekken. Voorzitter Merel van Vroonhoven spreekt van "een gevaarlijke cocktail".

De Nederlandsche Bank (DNB) sluit zich aan bij de waarschuwing van de AFM. "Banken en andere financiële ondernemingen die betrokken zijn bij het aanbieden van ICO’s of de handel in tokens lopen het risico betrokken te raken bij manipulatie, witwaspraktijken, terrorismefinanciering of andere frauduleuze praktijken", aldus de centrale bank.

The DAO

De Amerikaanse toezichthouder waarschuwde al in juli van dit jaar voor ICO’s, en kondigde toen ook aan dat de beursregels voortaan zullen gelden voor ICO’s. Grootste aanleiding voor die zet was toen het onderzoek naar investeringsfonds The DAO.

The DAO haalde in 2016 in de drie weken na de lancering van het fonds maar liefst 150 miljoen dollar op bij ruim 11 duizend investeerders. Kort daarop werd echter bekend dat er fouten in de code zaten, waardoor hackers eventueel invloed zouden kunnen uitoefenen op investeringen. Er werd besloten om snel de code aan te passen, en te wachten met het doen van investeringen. Maar de kwetsbaarheid in de code bleek plots veel erger dan gedacht; een paar dagen nadat de programmeerfout bekend werd wisten hackers een derde van het geïnvesteerde geld te stelen.

De SEC heeft naar aanleiding van onder meer het debacle bij The DAO een investor bulletin online gezet waarin investeerders alles kunnen lezen over ICO's. 

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.