Nieuws

Beleidsregel geschiktheid beleidsbepalers oob-accountantsorganisaties vastgesteld

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Beleidsregel geschiktheid Wta vastgesteld.

Dat meldt de AFM op haar website. Deze beleidsregel beschrijft het toetsingskader dat de AFM gaat gebruiken bij de geschiktheidstoetsingen van beleidsbepalers van oob-accountantsorganisaties en is per 1 juli 2018 van kracht.

"Personen die het beleid van een oob-accountantsorganisatie (mede) bepalen moeten betrouwbaar zijn. Naast dit bestaande betrouwbaarheidsvereiste wordt per 1 juli 2018 de geschiktheidstoets voor beleidsbepalers (bestuurders en intern toezichthouders) van oob-accountantsorganisaties ingevoerd. De Tweede Kamer heeft dit wetsvoorstel op 12 september 2017 goedgekeurd. Het ligt nu voor bij de Eerste Kamer", aldus de AFM.

De beleidsregel beschrijft het toetsingskader dat de AFM zal toepassen bij deze geschiktheidstoetsingen. De AFM heeft eerder een concept van deze beleidsregel geconsulteerd. De manier waarop de AFM de reacties daarop heeft verwerkt staat in een zogenoemde feedback statement.

Overgangsregeling

Voor de beleidsbepalers die op het moment van inwerkingtreding van de geschiktheidseis al in dienst zijn, geldt een overgangsregeling. "Zij zijn geschikt zolang de toezichthouder niet tot een ander oordeel is gekomen op grond van een geschiktheidstoets. Deze toetsingen onder het overgangsrecht noemen we inhaaltoetsingen", schrijft de AFM.

De AFM begint in overleg met de accountantsorganisaties in het tweede kwartaal van 2018 met de toetsingen van zowel bestaande als nieuwe beleidsbepalers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.