Nieuws

Corporatiekoepel: administratiekosten rijzen de pan uit

Sinds de invoering van de nieuwe Woningwet in 2015 zijn corporaties jaarlijks negentig miljoen euro kwijt aan administratiekosten, ruim drie keer zoveel als voor de invoering van de wet. Door aanpassingen aan de wet zouden de kosten met 28 miljoen euro omlaag kunnen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Sira Consulting, uitgevoerd in opdracht van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

"Goed dat de nieuwe Woningwet er is. En natuurlijk is er goede controle en goed toezicht nodig. Maar de wildgroei en opeenstapeling van regels werkt niet", zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. "Uit dit onderzoek blijkt dat de administratiekosten voor woningcorporaties de pan uit rijzen. Terwijl we dat geld veel beter kunnen besteden aan nieuwe woningen en verduurzaming."

"Corporaties moeten bijvoorbeeld op zes verschillende manieren de waarde van hun woningen bepalen. Dat kost hen jaarlijks al meer dan 25 miljoen euro", aldus Norder. "Totaal onnodige kosten, je zou toch zeggen dat één keer waarderen voldoende moet zijn."

De nieuwe martkwaardering kost volgens het onderzoek veel extra tijd en geld voor taxateurs en accountants. Daarnaast moeten corporaties hun vastgoed ook nog waarderen tegen bedrijfswaarde, historische kostprijs, leegwaarde, fiscale waarde en WOZ-waarde.

Besparingsvoorstellen

De corporatiekoepel heeft zestien voorstellen om de administratiekosten met 28 miljoen te verlagen. Naast het hanteren van één waarderingsmethodiek zijn de grootste besparingsmogelijkheden volgens de onderzoekers het beperken van de verantwoordings- en prognose-informatie en een centraal register voor inkomensgegevens. Daarmee kunnen corporaties efficiënt de inkomens van woningzoekenden controleren. Het zou bovendien een aanzienlijke besparing op de accountantskosten opleveren.

Aedes wil de voorstellen graag bespreken met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De corporatiekoepel stuurt het rapport vandaag naar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en naar de Tweede Kamer. Aedes vraagt de politiek de resultaten van het onderzoek te betrekken bij de evaluatie van de Woningwet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.