Nieuws

Fiscus deelt amper deals ondanks verplichting

Een groot deel van de belastingdeals die Nederland maakt met internationaal opererende bedrijven wordt niet uitgewisseld met andere EU-landen.

Dat terwijl Nederland verplicht is om afspraken met 'grensoverschrijdende effecten' van de afgelopen vijf jaar in Europa te delen, schrijft Trouw.

Volgens de Belastingdienst worden naar schatting per jaar zo'n tweeduizend belastingdeals gemaakt met grote en kleine bedrijven, die ook gevolgen hebben voor het buitenland. Dat komt neer op tienduizend afspraken in de afgelopen vijf jaar.

Reactie ministerie

Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) voldoet Nederland wel degelijk aan de internationale afspraken over het uitwisselen van belastingdeals met internationaal opererende bedrijven. Uit een inventarisatie is gebleken dat voor de jaren 2012-2016 ruim vierduizend rulings moeten worden uitgewisseld, aldus Snels woordvoerster. "Deze rulings moeten in EU-en Oeso-verband voor 1 januari 2018 worden uitgewisseld en hier houdt Nederland zich ook aan."

Ook nieuwe deals, naar schatting 2000 per jaar, worden conform de afspraken uitgewisseld, verzekert de zegsvrouw. De Tweede Kamer wordt begin 2018 geïnformeerd over de stand van zaken.

Volgens Europese afspraken moeten grensoverschrijdende taxrulings met bedrijven met een omzet van minstens 40 miljoen euro worden gedeeld met de andere EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Tweede Kamerlid Henk Nijboer en Europarlementariër Paul Tang, beiden van de PvdA, zijn er niet gerust op en hebben opheldering gevraagd bij respectievelijk Snel en EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Nijboer wijst op de gunstige afspraak tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble, waarbij volgens hem de voorschriften en procedures niet werden gevolgd. "Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij het nakomen van afspraken met de EU de Belastingdienst wederom steken laat vallen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.