Nieuws

Italiaanse miljoenenboetes big four

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft Deloitte, PwC, KPMG en EY boetes van in totaal 23,7 miljoen euro opgelegd. Volgens de toezichthouder hebben de grote kantoren samengespannen bij het in de wacht slepen van overheidsopdrachten.

Dat meldt International Accounting Bulletin. Het gaat om een openbare aanbesteding van 66 miljoen euro uitgeschreven door CONSIP, een organisatie van het Italiaanse ministerie van Economische Zaken en Financiën die is opgericht voor een efficiëntere inkoop door de overheid. 

Drie van de grote kantoren haalden het grootste deel van de opdrachten binnen. Volgens de mededingingsautoriteit kwamen de kantoren echter met verdachte kortingen, maar nooit bij dezelfde opdrachten. Daarmee zouden ze de opdrachten onderling hebben verdeeld. 

EY heeft met 8,6 miljoen euro de hoogste boete gekregen. KPMG kreeg een boete van 7,7 miljoen euro, Deloitte moet 5,9 miljoen euro betalen en PwC 1,5 miljoen euro. 

Dat laatste kantoor haalde echter geen enkele opdracht binnen. Tegenover International Accounting Bulletin verklaart PwC dat het teleurgesteld is in de uitkomsten van het onderzoek en dat de zaak juridisch onvoldoende onderbouwd is. "As we made clear in our submission, PwC did not benefit in any way from the awarding of the contracts in question, none of which were awarded to PwC."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.