Nieuws

Kabinet legt trustsector strengere regels op

Het nieuwe kabinet gaat de trustsector in Nederland strengere regels opleggen. De Nederlandsche Bank krijgt daarnaast meer bevoegdheden voor toezicht en handhaving. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minister Hoekstra van Financiën, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Trustkantoren moeten als poortwachters het Nederlandse financiële stelsel beschermen tegen misbruik, aldus het ministerie van Financiën. Ze moeten witwassen, terrorismefinanciering en belastingontduiking voorkomen. "De afgelopen jaren heeft de trustsector ons stelsel onvoldoende verdedigd en in sommige gevallen zelfs zaken als belastingontduiking gefaciliteerd", zo stelt minister Hoekstra. "DNB heeft meermalen geconstateerd dat trustkantoren de wet, naar de letter maar ook naar de geest, onvoldoende naleven. Dat is reden voor het kabinet om in te grijpen. Trustkantoren moeten integer en betrouwbaar zijn en goed controleren voor wie ze werken."
 
In de nieuwe Wet toezicht trustkantoren 2018 wordt meer integriteit en professionaliteit van kantoren geëist. Ze moeten een BV of NV zijn en een dagelijkse leiding hebben van ten minste twee personen, die vanuit Nederland moeten werken. Verder scherpt de nieuwe wet de eisen aan de interne controle aan. De compliancefunctie mag niet worden uitbesteed aan een externe partij.
 
Trustkantoren mogen verder niet langer aan een en dezelfde cliënt zowel belastingadvies geven als trustdiensten verlenen. Ook moeten kantoren meer en beter onderzoek doen naar een cliënt voor ze daadwerkelijk met hem in zee gaan. Die gegevens moeten voor DNB controleerbaar zijn. Ook worden de kantoren verplicht om in het kader van cliëntenonderzoek informatie met elkaar te delen. Dat moet voorkomen dat trustkantoor A een klant afwijst vanwege integriteitsrisico’s, die bij kantoor B gewoon geholpen wordt. 

Boetes

De nieuwe wet geeft De Nederlandsche Bank (DNB) meer bevoegdheden. Zo kan DNB trustkantoren verplichten een gedragslijn over te nemen. De hoogste boetes die DNB kan opleggen gaan omhoog van vier naar vijf miljoen euro. Er komt ook een omzetgerelateerde en een voordeelgerelateerde boete. 

Bovendien krijgt DNB meer mogelijkheden om de vergunning van een trustkantoor in  te trekken en kan bij bepaalde overtredingen aan bestuurders een tijdelijk beroepsverbod worden opgelegd. Als de nieuwe wet wordt aangenomen kan DNB ook overtredingen en sancties openbaar maken. 
 
De ministerraad heeft ingestemd met een verzoek voor advies over de nieuwe wet aan de Raad van State. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het consultatieverslag wordt wel alvast openbaar gemaakt via internetconsultatie.nl. In dat verslag reageert de minister van Financiën op suggesties van betrokken partijen bij de vorig jaar geconsulteerde eerste versie van het wetsvoorstel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.