Nieuws

RB: ‘Wetsvoorstel Wwft verdient meer aandacht’

Het Register Belastingadviseurs (RB) zegt veel aandachtspunten te zien bij het wetsvoorstel om de Wwft te wijzigen. Het RB ziet problemen bij de publicatie van boeten gaat en de verklaring omtrent gedrag (VOG).

Dat blijkt uit een reactie van het RB op het wetsvoorstel. Wil Vennix, voorzitter van het RB: “De politieke aandacht voor de Wwft is heel belangrijk, maar over deze voorstellen moet verder worden nagedacht. De publicatie van boeten gaat te ver en de noodzaak van een verklaring omtrent gedrag (VOG) wordt niet duidelijk. En de praktijk krijgt niet de aandacht die het nodig heeft.”

Publicatie boeten

Adjay Pahladsingh van het RB-bureau vaktechniek: “Er wordt nu voorgesteld om boeten die worden opgelegd, te publiceren. Het RB is hier geen voorstander van, ook bij een ander voorstel in een vergelijkbare context hebben wij dit aangegeven. Feitelijk krijgt een adviseur een dubbele bestraffing; eerst een boete en daarna de negatieve publiciteit door de publicatie. Die negatieve publiciteit blijft je tot in lengte van jaren achtervolgen met grote reputatieschade tot gevolg. Als de boete jaren later wordt ingetrokken kan de reputatieschade niet meer ongedaan worden gemaakt. Het kwaad is dan helaas al geschied. Dit moet natuurlijk zoveel mogelijk worden voorkomen.”

Noodzaak VOG

Vennix vervolgt: “Belastingadviseurs moeten straks op verzoek een VOG verstrekken. Waarom is het nodig om alle belastingadviseurs met deze verplichting te confronteren? De Europese regels schrijven dit niet eens voor. Enig perspectief: in 2016 heeft de toezichthouder onder 33 duizend instellingen slechts 33 bijzondere onderzoeken verricht! Moet dit alles dan voor zo een kleine groep worden opgetuigd? Er zijn zeker alternatieven, bijvoorbeeld het lidmaatschap van een beroepsvereniging.

Bij onze beroepsvereniging gelden hoge kwaliteitseisen, zoals een verplichting tot het volgen van permanente educatie, maar ook tuchtrecht. Het reglement van het RB kent een klachtrecht toe aan cliënten maar ook aan de Belastingdienst. Ook moeten onze leden het melden als zij onder andere een vergrijpboete krijgen. Het lidmaatschap van onze beroepsvereniging staat dus voor kwaliteit en integriteit.”

Praktijk

Pahladsingh: “We krijgen het gevoel dat de mkb-praktijk niet de aandacht krijgt die het verdient. Denk aan de vele open normen die nog via een ministeriële regeling (amvb) moeten worden ingevuld. Die amvb laat echter nog op zich wachten, waardoor de praktijk wordt geconfronteerd met veel onduidelijkheid en daardoor rechtsonzekerheid. Onduidelijkheid heerst momenteel. Ook mag straks het cliëntenonderzoek bij een laag risico niet meer achterwege worden gelaten. Dit zorgt voor extra verplichtingen die met name belastingadviseurs en hun cliënten in het mkb in negatieve zin raken. Dit leidt voor hen immers tot een grote toename van de administratieve lasten.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.