Nieuws

Registeraccountant veroordeeld voor belastingfraude

Een 62-jarige registeraccountant uit Breda, die financieel directeur/controller was bij een vastgoedconcern, heeft in hoger beroep een celstraf, taakstraf en boete gekregen, omdat hij een fraude met onterechte afschrijvingen heeft georkestreerd.

Lex van Almelo 

De accountant heeft als financieel directeur feitelijk leiding gegeven aan de onjuiste aangifte door twee Eindhovense dochters van een vastgoedconcern in Den Bosch. Die voerden in 2003 een post afschrijvingen bedrijfsgebouwen en bedrijfsterreinen op van € 5.010.583, terwijl de afschrijvingen feitelijk nihil waren. Hoewel de cfo wist dat een pand niet in aanmerking kwam voor de willekeurige afschrijvingsregeling heeft hij deze afschrijving toch laten opnemen in de aangifte.

Vakantieresort

Volgens het Openbaar Ministerie zou de financieel directeur ook hebben meegewerkt aan het opzetten van schijnconstructies van de twee broers die eigenaar zijn van het concern. De twee stelden in 2001 een schijncontract op voor de ontwikkeling van vakantieresort "Jaz Baai" bij Budva in Montenegro. Daarmee zou 119 miljoen euro zijn gemoeid. De Belastingdienst accepteerde dit project niet als vervangende investering. 

Volgens het Gerechtshof 's Hertogenbosch was de accountant in business niet betrokken bij het opstellen van dit schijncontract van slechts vier pagina's, zonder details. Als hoofd boekhouding en later als financieel groepsdirecteur had hij het contract echter kritischer moeten bekijken en er meer vragen over moeten stellen. Het is echter niet bewezen dat de financieel directeur wist dat het contract vals was of dat hij bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat er een vals contract werd gebruikt voor de aangifte. 

Vrouw en kinderen

Nadat de rechtbank hen in 2013 deels had vrijgesproken gingen de broers, de accountant en het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Het Gerechtshof 's Hertogenbosch veroordeelde de broers tot zestien respectievelijk 21 maanden cel. De accountant kwam er af met zes dagen cel, een taakstraf van 120 uur en een boete van achtduizend euro. Het hof verlaagde de straf omdat het strafproces onredelijk lang heeft geduurd en omdat de accountant een blanco strafblad heeft, gehuwd is, twee uitwonende kinderen heeft en zijn brood moet verdienen als vennoot van een accountantskantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.