Nieuws

Accountants gaan wel/niet een rol spelen bij beoordeling algoritmes

Accountants gaan geen belangrijke rol spelen bij het bieden van zekerheid over algoritmes die het dagelijks leven en het nemen van beslissingen steeds meer bepalen. Dat stelt onderzoeker, auteur en TED-spreker Rachel Botsman in een interview met Nart Wielaard, in het jongste nummer van het kwartaalmagazine Accountant. Wielaard deelt de visie van Botsman in dit opzicht niet.

Nodig is een compleet nieuwe set aan regels, met een heel nieuwe benadering van assurance, risico’s en betrouwbare systemen, aldus Botsman. “Het vertrouwen in instituties – banken, politiek, accountants – is tot onder het nulpunt gedaald en er is eigenlijk maar één partij die we nog wel vertrouwen: onze peers”. Volgens haar maken accountants “deel uit van de wereld van het institutioneel vertrouwen waar nu zoveel twijfel over is. Dus nee, ik zie hen geen rol spelen bij het beoordelen van de ethiek en de intenties van algoritmes.“

Adviseur, schrijver en oud-accountant Nart Wielaard ziet dat anders. Hij interviewde Botsman mede naar aanleiding van het boek ‘Vertrouwen in de slimme samenleving’, dat hij schreef samen met Sander Klous (KPMG Data & Analytics en hoogleraar big data UvA). In hun optiek kunnen accountants juist wel een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van risico’s van algoritmes, mits zij zich omringen met de juiste specialisten.

Blockchain

Volgens Botsman, een Australische expert op het snijvlak van technologie en vertrouwen, moeten accountants zich vooral druk maken over de blockchain. “Waar ik niet aan twijfel is dat de kostprijs van vertrouwen omlaag gaat. De third parties die nu worden betaald om vertrouwen te borgen – toezichthouders, accountants etc. – zullen hun waarde moeten laten zien om niet te worden vervangen door het ledger van blockchain.”

Het nieuwe magazine Accountant, editie Q4 2017, is beschikbaar voor tablet via de bijbehorende app (iOS en Androïd). Het boek van Klous en Wielaart is op 12 december gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over trusted analytics bij KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.