Nieuws

AFM scoort slecht volgens richtlijnen Esma

Alleen de IJslandse toezichthouder scoort slechter dan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een rapport over Europees toezicht op de financiële markten.

Dat is de conclusie van een rapport van Esma, de Europese koepel van toezichthouders. De slechte score komt doordat de AFM het toezicht niet inricht volgens de richtlijnen van de Esma. Het gaat om richtlijnen voor het controleren van compliance. De Esma hanteert checklists bij het controleren van beleggingsinstellingen, terwijl de AFM risicogericht controleert. De AFM is van mening dat dat beter werkt. De richtlijnen van de Esma zijn niet bindend, dus het afwijkende beleid van Nederland heeft geen consequenties.

De Esma geeft in het rapport aan dat de AFM echter wel van plan is om de richtlijnen van de Esma toe te voegen aan de huidige controle. "De AFM zal de bestaande controle en risicogericht toezicht complementeren met de Richtlijnen in haar contacten met compliance officers. Het zal ook de good practices uit dit rapport in overweging nemen. De AFM is ook begonnen met trainingen voor haar personeel in het kader van Mifid II en de vereisten voor de compliance-functie, waar de Richtlijnen onderdeel van zijn", aldus de Esma.

Tegen het Financieele Dagblad zegt de AFM ook dat het wat meer zal bewegen richting de richtlijnen van de Esma. "We kunnen dit prima uitleggen, maar alles wat uitleg vergt voorkomen we liever. Voor de toekomst hebben we dan ook bezien waar we resterende onderdelen van deze richtlijnen toch kunnen meenemen in ons toezicht."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.