Nieuws

AFM vraagt ondernemingen tijdig aandacht te geven aan invoering nieuwe verslaggevingsregels

Beleggers zijn nog onvoldoende geïnformeerd over de mogelijke impact van nieuwe verslaggevingsregels over financiële instrumenten (IFRS 9) en omzetverantwoording (IFRS 15), die komende maand van toepassing worden. Er is een start gemaakt met het opnemen van niet-financiële informatie in het jaarverslag.

Dat blijkt uit de resultaten van twee self assessments die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert. De nieuwe standaarden IFRS 9 ‘Financiële Instrumenten’ en 15 ‘Omzet’ zijn vanaf 1 januari 2018 verplicht; voor IFRS 16 ‘Leases’ is dat een jaar later. Daarnaast moeten organisaties van openbaar belang (oob's) met meer dan vijfhonderd medewerkers vanaf het boekjaar 2017 rapporteren over niet-financiële informatie in hun jaarverslag. Bijvoorbeeld over risico’s en prestaties op het gebied van milieu, sociaal- en personeelsbeleid, de naleving van mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping.

De AFM heeft een self assessment uitgevoerd naar de invoering van de nieuwe IFRS regels; waaraan 103 beursgenoteerde ondernemingen deelnamen. Ook was er bij 77 organisaties een self assessment naar de toepassing van niet-financiële informatie in het jaarverslag. Op die manier wil de AFM aandacht creëren voor tijdige en goede invoering van deze nieuwe regels.

Niet-financiële informatie

De meeste ondernemingen geven aan te zijn gestart met invoering van de nieuwe regels. De identificatie van risico’s en niet-financiële prestatie indicatoren vergen nog de nodige aandacht, net als de ontwikkeling van beleid op het gebied van mensenrechten. Een kwart van de ondernemingen geeft aan geïntegreerde verslaggeving in zijn geheel toe te passen.

Verder blijken beleggers nog onvoldoende geïnformeerd over de impact van IFRS 9 en IFRS 15. De meeste ondernemingen zeggen uiterlijk in de jaarrekening 2017 beleggers te informeren over de mogelijke impact hiervan. IFRS 16 (‘Lease’) zal bij de meeste beursgenoteerde ondernemingen significante impact op de verslaggeving hebben.

Toetsing

De AFM verwacht in de jaarrekeningen 2017 een kwantitatieve toelichting op de effecten van de invoering van IFRS 9 en 15. Dat geldt ook voor IFRS 16, waar deze vervroegd wordt toegepast.

De AFM gaat in 2018 de naleving van de nieuwe regels rondom niet-financiële informatie toetsen. De toezichthouder raadt ondernemingen aan de EU-Richtsnoeren en aanbevelingen van de Task Force on Climate Related Financial Disclosures hierbij te betrekken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.