Nieuws

AFM wijst aanbieders bitcoin-futures op zorgplicht

Beleggingsondernemingen die zogeheten bitcoin-futures aanbieden aan beleggers in Nederland moeten niet vergeten dat zij een algemene zorgplicht hebben.

Dat benadrukte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dit weekend in een nieuwsbericht. De toezichthouder stelt dat de huidige hype rondom bitcoins beleggers kan aantrekken die willen handelen in futures op bitcoin, terwijl zij niet de benodigde kennis en ervaring hebben. Daarom moeten beleggingsondernemingen zich bij het verlenen van hun diensten op eerlijke, billijke en professionele wijze inzetten voor de belangen van (potentiële) klanten, aldus de AFM.

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde al eerder dat houders van bitcoins door de sterke schommeling van de wisselkoers van de virtuele valuta er hun geld snel mee kunnen kwijtraken.

Twintigduizend dollar

De bitcoin beweegt momenteel rond de grens van de 20 duizend dollar. De digitale munt heeft daarmee na een correctie tot ongeveer 13 duizend dollar de afgelopen weken flink aan waarde gewonnen. Tegelijkertijd toont ook de traditionele financiële wereld steeds meer interesse in de munt.

De gestaag stijgende prijs heeft tot veel belangstelling voor de munt geleid, onder meer van speculanten. Er komen ook steeds meer waarschuwingen dat bitcoin een bubbel is, die op zeker moment barst.

De digitale munt, die eind november pas de grens van de 10 duizend dollar passeerde, gaat de laatste tijd flink omhoog en omlaag. Na het bereiken van de 18 duizend dollar begin december, kwam er een koersval tot 13 duizend dollar. Zondagmiddag werd de 20 duizend dollar even kort aangetikt.

Futures

In de Verenigde Staten is het al een week mogelijk om in bitcoin-futures te handelen. Maandag is dat ook mogelijk in Nederland, al doet de grootste Nederlands onlinebroker BinckBank daar nog niet aan mee omdat die de futures te riskant vindt voor de kleine belegger.

Bij futurecontracten worden grondstoffen of financiële producten verhandeld tegen een vooraf vastgestelde prijs voor een bepaalde datum. Kopers en verkopers kunnen zich daarmee indekken tegen prijsschommelingen, maar met futures kan ook juist op die prijsschommelingen worden gegokt. Omdat de koers van bitcoin zo veel schommelt is dat bijzonder risicovol.

Bron: ANP/AFM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.