Nieuws

FRC: 'Niet snel genoeg onderzoek gedaan naar KPMG inzake HBoS'

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) geeft toe dat zij niet snel genoeg een onderzoek heeft ingesteld naar de controle van KPMG bij HBoS in 2008.

Dat melden Britse media op basis van een brief van de FRC aan de Britse overheid. Volgens de FRC blijft overeind staan dat KPMG geen blaam treft in het faillissement van HBoS in 2008, maar was het beter geweest als de FRC zelf het voortouw had genomen in het onderzoek. In plaats daarvan besloot de toezichthouder om het eerste onderzoek over te laten aan de Financial Services Authority (FCA), de toezichthouder van financiële instellingen die het faillissement van HBoS onderzocht.

Meer mogelijkheden

FRC-directeur Stephen Haddrill vraagt in de brief aan de Britse autoriteiten om meer mogelijkheden voor de toezichthouder om onderzoeken in te stellen naar alle accountants, ongeacht hun rol, zodat de FRC niet zoveel hoeft te leunen op het onderzoek van andere toezichthouders. Tot vorig jaar kon de FRC alleen een onderzoek instellen bij een zogenoemde breach van accountantsregels, maar inmiddels mag dat ook bij misconduct. Dat geldt momenteel echter nog alleen voor accountants die bij accountantskantoren werken. Voor accountants in business zijn de oude regels nog van kracht.

Volgens Haddrill was dat de voornaamste reden van de afwachtende houding van de FRC in de HBoS-zaak, omdat de FRC destijds van mening was dat ze voor een goed onderzoek ook informatie nodig hadden over het voorbereidende werk dat de HBoS-accountants hadden gedaan voor de audit van KPMG. "We waren bezorgd over de beperkingen aan onze bevoegdheden om informatie bij bedrijven op te vragen, waardoor het verstandiger was om te wachten op de conclusies van de toezichthouders op financiële diensten. Die hadden volledige toegang tot alle informatie en hun conclusies zouden ons in staat stellen om beter op ons werk te focussen", aldus Haddrill in de brief.

Niet onredelijk

HBoS ging in 2008 failliet, toen kort na het uitbarsten van de kredietcrisis bleek dat de schuldenlast van het bedrijf veel te groot was. HBoS moest uiteindelijk gered worden door de overheid, en werd kort daarop doorverkocht aan de Lloyds Banking Group.

Volgens de FRC zag HBoS de verslechterende marktomstandigheden niet goed aankomen en was de bank van mening dat ze eventuele fluctuaties in de markt wel zou kunnen opvangen. KPMG deelde destijds die mening. "De marktomstandigheden toendertijd laten zien dat het standpunt van zowel de accountant als HBoS niet onredelijk was", aldus de FRC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.