Nieuws

Veroordeelde controller richt ravage aan bij tweede kans

Na zijn veroordeling biedt een verpakkingsfabriek een fraudeur een tweede kans als controller. Hij maakt er echter zo’n puinhoop van dat ontslag onvermijdelijk is.

Lex van Almelo

De Enschedese verpakkingsproducent SCW laat een gedetineerde tuinierswerkzaamheden verrichten in het kader van zijn resocialisatie. De schoffelaar is veroordeeld wegens fraude bij een gemeente. Als de SCW-directie hoort van zijn financiële achtergrond biedt zij de tuinier per 1 januari 2015 een baan als controller aan.

Een half jaar later wordt hij gedemoveerd tot logistiek administratief medewerker. Zijn salaris zakt van 2200 naar 1500 euro bruto per maand. Het lukt hem niet om de administratie over 2015 en 2016 tijdig af te ronden.

De medewerker maakt duidelijke afspraken over het voltooien van verschillende werkzaamheden en geeft aan dat hij "dolgraag onder normale omstandigheden bij SCW" blijft werken, "met een reëel takenpakket c.q. verantwoordelijkheden/bevoegdheden".

Dwangbevelen

Bij gebrek aan een deugdelijke financiële administratie kan de accountant geen jaarrekening opstellen. Maar terwijl de financiële administratie in het honderd loopt, gaat de medewerker gewoon op een eerder geplande vakantie. Tijdens zijn afwezigheid stromen de dwangbevelen en boetes van de Belastingdienst binnen. De medewerker belooft zijn vakantie in te korten om het werk af te maken, maar verschijnt ondanks zijn goede bedoelingen niet op werkafspraken. Hij meldt zich ziek.

In het bureau van de medewerker treft SCW een ordner aan vol brieven, aanslagen en dwangbevelen; veel daarvan zitten in ongeopende enveloppen. De Belastingdienst blijkt dan voor bijna 20.000 euro aan boetes te hebben geïnd. SCW verwacht meer boetes omdat er geen ob-aangiften zijn gedaan. De aangiften die de medewerker wel heeft gedaan – zonder medeweten van de directie – kloppen niet.

Er rolt nog een lijk uit de kast: de medewerker blijkt een ander bedrijf voor een ton te hebben opgelicht. Als de directie dat eerder had geweten, had het de gedetineerde nooit een kans geboden om een stage te volgen, zelfs niet als tuinier. Het bedrijf vraagt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met de medewerker te ontbinden.

Creatief boekhouden

In de ontslagprocedure geeft de medewerker zijn baas nog een draai om de oren. Om te beginnen vindt hij dat hij niet ontslagen kan worden, omdat hij ziek is en die ziekte gerelateerd is aan het werk. Dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, bestrijdt hij. Het gaat al jaren niet goed met het bedrijf en hij heeft aan de Belastingdienst doorgegeven dat de onderneming niet kon betalen.

De betalingsonmacht werd volgens hem deels veroorzaakt door de directeur, die regelmatig grote bedragen opnam. De directeur verbleef ook regelmatig op Aruba, waardoor de medewerker steeds meer op zijn bordje kreeg en niet meer toekwam aan de financiële administratie. Ook kreeg hij de opdracht om “creatief te boekhouden”. Kortom niet hij, maar het bedrijf schoot tekort.

Volgens de kantonrechter is het duidelijk dat de medewerker geen opening van zaken heeft gegeven aan de directie dan wel de accountant over de problemen met de fiscus. Aan de andere kant heeft de directie niet kunnen aantonen dat de medewerker heeft gefraudeerd en heeft de directie de zaken te veel op hun beloop gelaten. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. SCW moet de medewerker echter wel nog een maandsalaris betalen en een transitievergoeding van 5752 euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.