Nieuws

Wetsvoorstel voor goedkeuring verdrag tegen belastingontwijking naar Kamer

Het kabinet heeft vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd ter goedkeuring van een multilateraal verdrag tegen internationale belastingontwijking. Met dit verdrag kan Nederland in één keer met ruim veertig landen antimisbruikbepalingen opnemen in belastingverdragen.

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën is het verdrag "een heel effectief middel om in één keer afspraken met een grote groep landen te maken om belastingontwijking te voorkomen. Dat Nederland hierin ambitieus is blijkt uit dat wij aantoonbaar hebben besloten om meer antimisbruikbepalingen op te nemen dan veel andere landen."

Het verdrag maakt het voor landen mogelijk op een snelle en efficiënte wijze hun wederzijdse belastingverdragen aan te passen om belastingontwijking tegen te gaan, zonder dat hiervoor nieuwe onderhandelingen nodig zijn. Ook bevat het verdrag maatregelen om conflicten over de uitleg van belastingverdragen sneller op te lossen. Het multilateraal verdrag is een van de uitkomsten van het zogeheten BEPS-project tegen belastingontwijking. Het project is gestart door de OESO/G20, maar er doen ook veel landen mee die niet lid zijn van de OESO.

Voordat het multilateraal verdrag doorwerkt in de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten moet het parlement hier nog mee instemmen. Ook moeten de landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten instemmen met de aanpassingen van dat verdrag.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.