Nieuws

EU-parlement eist bescherming klokkenluiders

Klokkenluiders die corruptie, fraude en andere misstanden met Europees geld blootleggen moeten zo snel mogelijk wettelijke bescherming krijgen.

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie direct met wetsvoorstellen komt voor burgers, onderzoeksjournalisten en ander klokkenluiders die gesjoemel met EU-fondsen aan het licht brengen.

Het EU-parlement stemde dinsdag in Straatburg met overweldigende meerderheid (607 stemmen voor, zestien tegen en zeventig onthoudingen) voor het voorstel van Dennis de Jong (SP) om een onafhankelijk orgaan op te richten waar klokkenluiders met hun informatie terechtkunnen, met kantoren in alle lidstaten.

De Jong: "Veel mensen benaderen ons met informatie over gesjoemel met EU-geld. Nu is alleen voor EU-personeel dat aan de bel trekt iets geregeld." Hij wijst op het risico dat bijvoorbeeld onderzoeksjournalisten lopen.

"Denk maar aan de klokkenluiders van de Luxleaks. Hun enige doel was om belastingontwijking door multinationals te ontmaskeren." Twee klokkenluiders, beiden werknemers van PwC, en een journalist zijn in Luxemburg aangeklaagd vanwege hun onthullingen. De twee werknemers werden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en geldboetes, de journalist werd vrijgesproken. De twee werknemers zijn in beroep gegaan, en de aanklager in dit nieuwe proces heeft ook de journalist aan het beroep toegevoegd.

Het Europees Huis voor de Klokkenluiders, zoals De Jong het noemt, zou over hotlines, websites en contacten moeten beschikken en de informatie door de juiste kanalen sluizen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.