Nieuws

Oppositie hakt weer in op Wiebes

Problemen bij de Belastingdienst blijven staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) achtervolgen. Alle grote oppositiepartijen hakten donderdag weer in op de bewindsman.

Wiebes moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor mogelijke misstanden bij de beveiliging van gegevens van belastingbetalers de afgelopen jaren. De oppositie laakte ook de manier hoe hij de kwestie afhandelt.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sprak van een "verschrikkelijke manier van omgaan met zeer elementaire persoonsgegevens" van belastingbetalers. Volgens hem is er "geen leukere database te hacken" dan die van de fiscus. Hij eiste concrete maatregelen van Wiebes.

PVV'er Tony van Dijck benadrukte dat klokkenluiders de problemen bij het tv-programma ZEMBLA hebben aangekaart, en niet intern: "Dat spreekt natuurlijk boekdelen."

Ook SP-Kamerlid Farshad Bashir wees erop dat belastingmedewerkers zich blijkbaar niet veilig voelen om kritiek intern te uiten. "Het schept een ronduit beangstigend beeld van de Belastingdienst, dat haaks staat op het beeld dat de staatssecretaris ons steeds voorschotelt."

D66 vraagt zich af wanneer de eerste signalen kwamen dat er problemen waren met de beveiliging, en wanneer Wiebes ervan wist. Kamerlid Steven van Weyenberg wil ook weten of er misbruik is gemaakt "van onze gegevens".

Rik Grashoff van GroenLinks eiste drastische ingrepen bij de top van de dienst, zodat "dit soort dingen simpelweg niet meer kunnen voorkomen". Als Wiebes het niet snel oplost, dan is hij zelf "natuurlijk ook wel behoorlijk in de gevarenzone".

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.