Nieuws

De Jong & Laan presenteert digitaal transparantieverslag

De Jong & Laan brengt als één van de weinige niet-oob-kantoren in Nederland een transparantieverslag uit. Primeur: het kantoor doet dat niet op papier, maar via internet, met filmpjes en infographics.

Het verslag van De Jong & Laan is getiteld 'Kwaliteitsverslag controlepraktijk 2016'. Het behandelt de organisatie van de controlepraktijk, kwaliteit en vaktechniek en compliance. Roland Ogink, directeur van De Jong & Laan: "Het transparantieverslag past in ons streven om het beste controlekantoor voor het mkb te worden."

Ogink is ook bestuurslid van de SRA en voorzitter van de niet-oob-werkgroep van de NBA. Daarom verbaast het niet dat hij refereert aan het verbeterplan voor de sector: "We willen in dit verslag aangeven wat we hebben gedaan met de 53 aanbevelingen uit het NBA-rapport In het publiek belang. Wat hebben we inmiddels goed op de rit? Waar moeten we nog een slag maken? We willen een bedrijf bouwen waar medewerkers en klanten trots op kunnen zijn. Verder willen we een bijdrage leveren aan herstel van het vertrouwen in de beroepsgroep."

Hip

Waarom heeft De Jong & Laan voor een digitaal verslag gekozen? Ogink: "Omdat wij vinden dat het meer beleving geeft dan alleen maar een papieren verslag. Simpel gezegd: een verslag op papier oogt toch wat saai. Een verslag met filmpjes en graphics is meer van deze tijd. Onze bedrijfscultuur kun je niet in woorden op papier vangen. Ik ga ervan uit dat dit digitale verslag wel bijdraagt om onze cultuur te proeven."

Wil De Jong & Laan zich hiermee als een hip kantoor afficheren, wellicht belangrijk voor de slag op de arbeidsmarkt naar nieuw talent in de accountancy? Ogink: "Het woord 'hip' is niet mijn woordkeuze. Maar als deze presentatievorm helpt om jong talent aan te trekken zou dat een mooie bijkomstigheid zijn."

Stip op de horizon

In het streven om het beste controlekantoor voor het mkb te worden heeft De Jong & Laan een aantal maatregelen genomen. Zo is het aantal vestigingen waar controles worden uitgevoerd teruggebracht tot vijf. Ook heeft men Marianne van der Zijde ingehuurd als adviseur. Van der Zijde heeft gewerkt als openbaar accountant, docent Financial Auditing en Externe Verslaggeving en was bij de AFM verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de accountantscontrole en verslaggeving. In het digitale transparantieverslag zeg zij: "De Jong & Laan heeft een virtuele controlepraktijk ontwikkeld voor deze vijf vestigingen. Er is voor deze praktijk een centrale planning opgezet. Volgens mij is het de stip op de horizon die leidt tot gerichtheid binnen een organisatie."

Eigen standaard

Annemieke Stokvis, manager kwaliteit en vaktechniek, wijst er in een filmpje op dat het kantoor met een eigen standaard werkt voor het uitvoeren van controles. "Uiteraard is de bestaande wet- en regelgeving het startpunt waaruit we werken. Maar dat is voor ons niet voldoende, vandaar een eigen standaard. Daarbij stellen we ons voortdurend vragen als  wanneer is een dossier kwalitatief voldoende en wanneer kan een accountant eigenlijk met vertrouwen zijn handtekening zetten?"

Robert Hutchison, compliance officer bij De Jong & Laan, gaat in het transparantieverslag in op de maatregelen die het kantoor heeft genomen om de kwaliteit te bewaken. "Handhaving van de regels is van groot belang. Dat doen we onder meer door reviews te laten uitvoeren tijdens het controleproces. Die worden uitgevoerd door externen. Daarnaast prik ik in deelonderzoeken zelf in dossiers. Ik kijk kritisch naar het werk van collega's. Maatstaf is daarbij voor mij dat iemand niet is wat hij doet. Iemand is allereerst een collega, die ik echter wel op zijn werk moet beoordelen. En dat leidt ook bij ons weleens tot het gedwongen afscheid nemen van iemand, of een uitschrijving als externe accountant."

Tuchtklachten

Het digitaal transparantieverslag eindigt met de mededeling dat in 2015 één tuchtklacht tegen De Jong & Laan is ingediend over een vrijwillige controle. De Accountantskamer heeft deze klacht vorig jaar deels niet-ontvankelijk en voor het overige ongegrond verklaard. In 2016 zijn tegen twee tuchtklachten ingediend. Een ervan was tegen een accountant die optrad als curator. Ook deze klacht werd ongegrond verklaard. Over de andere klacht, die een vrijwillige controle betrof, heeft de Accountantskamer nog geen uitspraak gedaan.

Kwaliteit

Ogink: "Uit het verslag blijkt dat we nog stappen moet maken om de kwaliteit van de controles te waarborgen. Met 25 procent onvoldoende dossiers uit onze dossierreviews ben ik nog niet tevreden. Maar kwaliteit waarborgen is een continu proces. Wij blijven daar dan ook mee bezig."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.