Nieuws

IFAC-onderzoek: werven personeel knelpunt bij mkb-kantoren

Kleine en middelgrote accountantskantoren hebben moeite met het werven van voldoende geschikt personeel. Dat blijkt uit het laatste wereldwijde onderzoek van accountantskoepel IFAC onder deze kantoren.

Voor het eerst sinds de start van het periodieke onderzoek in 2011 staat personeelswerving in de top 4 van grootste uitdagingen voor mkb-kantoren, naast het werven van nieuwe klanten, het voldoen aan nieuwe regels en standaarden en druk op tarieven.

Ook de verwachte technologische ontwikkelingen, zoals nieuwe hard- en software en cloud-applicaties, baren de kantoren meer kopzorgen dan in het onderzoek van een jaar eerder.

Het alsmaar toenemende tempo van technologische veranderingen betekent zowel een uitdaging als een kans voor mkb-praktijken, zegt IFAC-ceo Fayez Choudhury. "As trusted business advisors to small- and medium-sized entities or SMEs, a sector critical to global economic stability and growth, SMPs need to consider how they can best leverage technological advances to reduce costs and offer value-added services to meet clients’ changing demands and expectations. In addition, SMPs that keep pace with developments in technology are likely to do better in attracting, retaining, and nurturing talent."

Ondanks de genoemde uitdagingen zijn de omzetverwachtingen van de kantoren iets beter dan een jaar eerder, met uitzondering van belastingadvies. Bijna de helft van de respondenten verwacht in 2017 groei in non-assurance- en adviesdienstverlening. Een aanzienlijke meerderheid van de kantoren (83 procent) biedt een of meer vormen van adviesdienstverlening aan. In 2016 zag iets meer van de helft van de kantoren (52 procent) de omzet toenemen. Bij 31 procent nam de omzet af en bij 17 procent bleef de omzet gelijk.

Aan het onderzoek namen 5.060 respondenten uit 164 landen deel. De IFAC start het volgende onderzoek naar verwachting in 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.