Nieuws

Megaclaimzaak MF Global tegen PwC van start

Failliet effectenhuis MF Global beweert dat verkeerd advies van PwC de oorzaak is van het faillissement en claimt 3 miljard dollar.

In New York is gisteren de rechtszaak van het failliete MF Global tegen PwC begonnen. Inzet: 3 miljard dollar. MF Global ging in 2011 failliet. Het effectenhuis speculeerde destijds met voornamelijk Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. Toen de schuldencrisis echter verslechterde in 2011 en kredietbeoordelaars de rating van MF Global verlaagden, lieten beleggers het handelshuis vallen. Het ging eind oktober 2011 failliet en was destijds het op zeven na grootste faillissement in de Amerikaanse geschiedenis. PwC was de accountant van MF Global.

De bewindvoerders van het effectenhuis beschuldigen PwC nu van twee dingen: het eerste is dat PwC een besluit goedkeurde om ongeveer 6,3 miljard dollar aan activa van de balans te houden. Volgens de bewindvoerder van MF Global had PwC nooit mogen goedkeuren dat het bedrijf de obligaties buiten de balans hield. De bewindvoerders zijn ook van mening dat de investeringen nooit gedaan zouden zijn als de accountant goed advies had gegeven.

MF Global beschuldigt PwC verder  van het geven van verkeerde adviezen rond uitgestelde belastingvorderingen, waardoor het bedrijf nog eens 120 miljoen dollar moest afschrijven vlak voor het faillissement. PwC probeerde in 2014 al de claim van tafel te krijgen, maar dit mislukte.

Verantwoordelijkheid

De centrale vraag in de rechtszaak van MF Global tegen PwC is waar de verantwoordelijkheid ligt: PwC is van mening dat MF Global zelf al een riskante strategie hanteerde, en dat de adviezen van de accountant daar helemaal geen rol in speelde. Het wel of niet buiten de balans houden van de obligaties is volgens PwC helemaal niet van invloed geweest op het faillissement. Daarbij wijst PwC er ook op dat de internal auditors van het bedrijf alle transacties goedkeurden, zelfs nadat de risico's hiervan uitvoerig waren besproken. Ook de Amerikaanse toezichthouder keurde het werk van de accountants goed.

Schikking

De zaak begon niet heel soepel; enkele juryleden werden naar huis gestuurd vanwege "sterke gevoelens" over PwC, onder meer vanwege de problemen bij de Oscar-uitreiking.

Verschillende Amerikaanse media achten de kans ook nog altijd aanwezig dat PwC de zaak uiteindelijk toch zal schikken, omdat er een reëel risico bestaat dat de jury meegaat in de interpretatie van MF Global. Naar verwachting zal de rechtszaak, die plaatsvindt in het US District Court for the Southern District of New York, ongeveer vijf weken in beslag nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.