Nieuws

Meltdown dreigt voor Toshiba

De controlerend accountant van Toshiba weigert een handtekening te zetten onder de kwartaalcijfers na problemen rond de overname van kerncentralebouwer Westinghouse.

Toshiba maakte gisteren bekend de publicatie van de kwartaalcijfers uit te stellen naar 11 april. Het Japanse technologieconcern is in de problemen geraakt toen het zes miljard dollar moest afboeken op de overname van Westinghouse, een Amerikaans bedrijf dat kerncentrales bouwt. Naar verluidt wil Toshiba nu een meerderheidsbelang in Westinghouse verkopen.

De beurs in Tokyo (TSE) heeft Toshiba inmiddels op het strafbankje gezet. Toshiba moet een rapport inleveren over de interne controle bij het technologieconcern, maar de kans is groot dat TSE hier niet tevreden mee zal zijn, gezien onder meer het ontbreken van de kwartaalcijfers. Dat zou beteken dat TSE het bedrijf van de beurs afhaalt totdat het kan aantonen dat alle cijfers en controlemechanismes in orde zijn.

Toshiba is al geruime tijd aan het kwakkelen vanwege een omvangrijk boekhoudschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Dit leidde onder meer tot het opstappen van nagenoeg de hele top van het bedrijf. De winst van het concern bleek stelselmatig te zijn opgeklopt en moest over zeven jaar gecorrigeerd worden voor een bedrag van 1,1 miljard euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.