Nieuws

'Jonge generatie bereid tot breken van regels in belang bedrijf'

25- tot 34-jarigen zijn meer dan elke andere leeftijdsgroep bereid tot onethisch gedrag.

Dat is een van de uitkomsten uit het Fraud Survey 2017 van EY, een onderzoek onder 4.100 respondenten uit 41 landen. Eén op de vier personen tussen de 25 en 34 jaar oud (generatie Y) is bereid om steekpenningen te betalen om werk binnen te halen, tegenover 14 procent van alle respondenten bij elkaar. Verder is 73 procent van de 25 tot 34-jarigen bereid tot onethisch gedrag om een bedrijf te redden.

Er is ook een stuk minder vertrouwen onderling bij generatie Y. Twee van de vijf van alle respondenten zegt te denken dat hun collega's bereid zijn tot onethisch gedrag om hogerop te komen, maar dit percentage stijgt tot 49 procent bij generatie Y. Verder denkt maar liefst 68 procent van generatie Y dat hun management bereid is tot onethisch gedrag om het bedrijf te redden.

EY noemt deze ontwikkeling zorgelijk. "Deze generatie is de toekomst van het bedrijfsleven. Als bedrijven nu geen actie ondernemen tegen onethisch gedrag in alle lagen van het bedrijf, dan bestaat de kans dat dit soort gedrag toeneemt in de toekomst."

EY signaleert ook dat de loyaliteit van werknemers steeds meer ligt bij hun eigen bedrijfsonderdeel en hun eigen gewin, in tegenstelling tot bij het bedrijf als geheel. Dit gekoppeld aan een snel veranderende bedrijfsomgeving door de voortschrijdende digitalisering en automatisering zorgt voor een situatie waarin bedrijven volgens EY nieuwe methodes moeten inzetten om ongewenst gedrag te signaleren en te bestrijden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.