Nieuws

Binnenlandse big four rekenen op brexit-buit

De grote accountantskantoren in Nederland rekenen op extra omzet door de naderende brexit. Voor de kleinere kantoren lijkt er op korte termijn echter weinig in het vat te zitten.

"Wij verwachten dat de brexit zorgt voor een groeiende omzet voor EY", zo reageert Helmar Klink, partner tax services van EY. "Het ondersteunen van bedrijven met het aanpassen aan de post-brexit omgeving kan ons grof geschat een paar miljoen extra omzet opleveren.

Klink voorziet dat de op Europese export gerichte bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (VK) een deel van hun activiteiten naar Nederland verhuizen. "Ten tweede zie ik extra omzet omdat bedrijven hun supply chains omleiden via Nederland en tenslotte voorzie ik dat Nederland hoger komt te staan op de lijstjes van ondernemingen met nieuwe investeringen in Europa, de zogenaamde foreign direct investments. In veel gevallen valt Groot-Brittannië van die lijstjes af door de brexit."

Customs

Allereerst zullen de Indirect Tax specialisten van EY de vruchten plukken van de brexit, verwacht Klink. "Want het VK wordt een niet-EU land dat goederen gaat leveren aan EU-landen zoals Nederland. Dat brengt veel veranderingen met zich mee. De meeste tax-managers bij bedrijven zijn vooral op corporate tax gericht en moeten dus specialistische kennis op BTW en Customs gebied inhuren."

"Customs duty rulings afgesloten met de Engelse belastingdienst verliezen bijvoorbeeld straks hun relevantie voor de rest van de EU. En ook qua administratieve verplichtingen en teruggave-verzoeken verandert er veel. Grote bedrijven zoals autofabrikanten moeten nu heel goed gaan nadenken welke activiteiten ze nog in het VK kunnen blijven doen en welke activiteiten ze beter binnen de EU27 kunnen doen." 

Administratief lastig

"Daarnaast zullen de meeste Britse exporteurs er nu snel achter komen dat rechtstreekse verkopen vanuit het VK naar de afzonderlijke EU-landen een kostbare en administratief lastige affaire gaat worden. Het wordt voor hen veel handiger om die goederenstroom te bundelen en om slechts een point of entry voor de hele Europese markt te gebruiken. Bij de aanpassing van hun supply chain zullen veel Engelse bedrijven naar Nederland kijken en dan zullen ze beslist hulp inroepen." 

In dit stadium kunnen alleen de grote kantoren deze vragen aan, aldus Klink. "Middelgrote kantoren hebben vaak niet de fiscale diepte in hun netwerk om belangrijke strategische vraagstukken voor Engelse bedrijven vanuit alle verschillende invalshoeken goed te beantwoorden."

Accountants

Op den duur zullen ook de andere beroepsgroepen zoals accountants van EY baat hebben bij de brexit, denkt Klink. "Verslaglegging en controlewerk volgt automatisch na aanpassing van de structuur. Ook andere accountantskantoren zullen straks baat hebben van de toenemende vraag naar administratieve ondersteuning, controlewerk en andere vragen van bedrijven die door de brexit vanuit het VK, en elders, naar Nederland komen."

Besluiten nog niet genomen

KPMG rekent eveneens op extra omzet, maar woordvoerder René Loman houdt wel een slag om de arm. "Als KPMG bemerken en verwachten wij in eerste instantie vooral meer advieswerk bij klanten om de financiële en fiscale gevolgen van de brexit te duiden voor hun activiteiten en/of hun sector. De meeste organisaties bevinden zich nog in de oriëntatiefase. Wel zien we bij sommige bedrijven al kleine verplaatsingen, zoals van een afdeling. Grote ondernemingsbesluiten die bijvoorbeeld leiden tot verplaatsing van hoofdkantoor, en daarmee wellicht van controle- en advieswerk, zijn veelal nog niet genomen." Derhalve is het op dit moment te vroeg om de impact van de brexit uit te drukken in omzet, resultaat en eventuele groei van KPMG in Nederland, aldus Loman.

Veel scenario's

Dezelfde voorzichtigheid klinkt ook door in de reactie van Deloitte, die eveneens rekent op omzetgroei door de brexit. "Wij verwachten een toenemende vraag naar verschillende soorten dienstverlening", aldus woordvoerster Karen van Schie. "De exacte omvang is echter nog niet in te schatten, omdat op dit moment veel scenario's over de toekomstige verhouding tussen het VK en EU denkbaar zijn."

Kansen

Niet alleen de grote kantoren in Nederland zien brood in de brexit, ook in de subtop zijn ze er klaar voor. Zoals BDO, dat volgens woordvoerster Evi van den Oever kansen ziet. "Nederland is voor het VK de derde grootste handelspartner in de EU. Het VK importeert voor ongeveer 37 miljard pond aan goederen en diensten uit Nederland en andersom exporteert het VK voor ongeveer 30 miljard pond aan Nederland. Gezien deze cijfers biedt de brexit kansen voor onze dienstverlening in Nederland." Hoeveel omzet BDO Nederland denkt binnen te halen door de brexit, wil de woordvoerster niet zeggen.

De iets kleinere kantoren rekenen niet op extra omzet door de brexit, zo blijkt uit de reactie van Baker Tilly Berk. "De brexit heeft in dat opzicht niet onze aandacht", aldus woordvoerster Yvonne van den Hurk.

Volstrekt onduidelijk

Daarnaast rekenen ook niet alle big four op brexit-buit. PwC ziet vooralsnog geen euro extra en weet evenmin of die nog gaat komen. "In dit stadium is volstrekt onduidelijk hoe precies de toekomstige relatie tussen het VK en Europa of Nederland eruit komt uit te zien", zegt PwC-woordvoerder Meint Waterlander. "Hoe onze omzet en resultaten zich gaan ontwikkelen is daarnaast ook afhankelijk van een aantal andere belangrijke langere termijn-ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld onze concurrentiepositie, de ontwikkelingen ten opzichte van fiscaliteit, zowel in Nederland als bijvoorbeeld in VS, en wellicht zaken die voortvloeien uit het nieuwe regeerakkoord." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.